Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το βράδυ της Τετάρτης, σε επιχείρηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, στην περιοχή Πάκτικα, οκτώ φερόμενοι ως μαχητές έχασαν τη ζωή τους και ένας αστυνομικός, ενώ ακόμα ένας ΝΑΤΟικός στρατιώτης σκοτώθηκε, χτες, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε, ανατράπηκε στο Ανατολικό Αφγανιστάν.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Η χιλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χαρτογραφήσει και θα σηματοδοτήσει κατάλληλα 515 κυβερνητικά κτίρια όπου το καθεστώς του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ κρατούσε, βασάνιζε και δολοφονούσε αγωνιστές. Η αρμόδια υπουργός της Χιλής, Ρόμι Σμιντ, δήλωσε ότι το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διαρκούς αρχείου της δικτατορίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το αίτημα ανάκτησης της κυριαρχίας των νήσων Μαλβίνας/Φόκλαντς επανέφερε επισήμως η Αργεντινή στην Επιτροπή Αποαποικιοποίησης του ΟΗΕ.

ΠΡΑΓΑ-ΑΝΟΪ.-- Στελέχη του παθογόνου ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών επιβεβαίωσαν χτες οι τσέχικες αρχές πως ευθύνονται για τον πρόσφατο θάνατο εκατοντάδων γαλοπούλων σε αγρόκτημα της πόλης Τίσοβα (100 χλμ. νοτίως της Πράγας). Το ίδιο 24ωρο εξέπνευσε μία 28χρονη Βιετναμέζα από την επαρχία Χα Ναμ που είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Σχέδιο ενοποίησης των 53 αφρικανικών κρατών που συνιστούν την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) σε ένα γιγαντιαίο κρατικό μηχανισμό ως το 2015 θα επεξεργαστούν Αφρικανοί αξιωματούχοι στη διάρκεια της διάσκεψης της ΑΕ στην Γκάνα που θα πραγματοποιηθεί από 1-3 Ιούλη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση μασκοφόρου με χειροβομβίδα στην πολυσύχναστη αγορά του Μογκαντίσου «Μπακαρά» προκάλεσε χτες το θάνατο έξι ατόμων.

ΤΟΚΙΟ.-- Το κυβερνών κόμμα των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» στην Ιαπωνία υπέβαλλε χτες στη βουλή (όπου κυριαρχεί) πρόταση νόμου για την ολιγοήμερη αναβολή των επικείμενων εκλογών για την Κάτω Βουλή. Στόχος η αναβολή τους για τις 29/7 προκειμένου να παραταθεί η θητεία της παρούσας βουλής και να ψηφιστούν νομοσχέδια που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε θεωρεί «κρίσιμα».

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας πραγματοποιεί από χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ που δήλωσε ότι στοχεύει στη «δραστηριοποίηση των εξαμερών συνομιλιών» του Πεκίνου για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση, στο φορτηγό στο οποίο επέβαιναν, βόρεια της πόλης Τζάφνα, στη Σρι Λάνκα. Η επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, αποδίδεται σε αντάρτες των Ταμίλ.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ.- Σε 13 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε, χτες, ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Ζία, Αμαντουλάχ Αμάν, με την κατηγορία της διαφθοράς. Ακόμα 60 πρώην βουλευτές, μεταξύ των οποίων και έξι πρώην υπουργοί, βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας την εκδίκαση των κατηγοριών, που τους βαραίνουν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Λευκό Οίκο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του Βιετνάμ, Νγκουέν Μιν Τριέτ. Η συζήτηση θα εστιαστεί στην επέκταση των εμπορικών δεσμών, ενώ αναμένεται υπογραφή εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας για ένα σύμφωνο ελευθέρου εμπορίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ενας νεκρός εργάτης και έξι τραυματίες, είναι ο απολογισμός έκρηξης σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, με τις αιτίες να παραμένουν αδιευκρίνιστες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Από τον Ζαν Μαρί Λε Πεν άρχισε, την Τετάρτη, τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος Σαρκοζί προκειμένου, όπως είπε, να «τους ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένος να προωθήσει μετά και από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που επιβεβαίωσε την έγκριση του γαλλικού λαού». Ηταν η πρώτη φορά που ηγέτης του ακροδεξιού μετώπου εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο την τελευταία 30ετία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-11-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-01-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-06-21 00:00:00.0)
Αμερικανικές επιδρομές με άλλοθι την «Αλ Κάιντα» (2007-01-10 00:00:00.0)
Απόφαση για ανάπτυξη επεμβατικής δύναμης 8.000 στρατιωτών... (2006-12-08 00:00:00.0)
Εκρηξη βόμβας (2005-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ