Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κοροϊδία του επιδόματος

Από αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες πραγματικά άνεργους, μόλις οι περίπου 180.000, δηλαδή το 1/3 των επίσημα καταγεγραμμένων, παίρνουν το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας των 367,25 ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα προωθεί η κυβέρνηση, θα φτάσει στα 404 ευρώ το 2008 και στη συνέχεια θα ακολουθεί τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας! Δηλαδή, με βάση και τις κατάπτυστες συμβάσεις που υπογράφει η ΓΣΕΕ, το επίδομα ανεργίας από του χρόνου παγώνει, όπως «παγωμένο» ήταν και από το 2004.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα ότι η «προστασία» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για τους άνεργους είναι μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Η κοροϊδία, όμως, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς και τα εξής:

  • Ακόμα και μετά την «αύξηση» του 2008, το επίδομα θα υπολείπεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (55% αντί για 66%) και από αυτό που προβλέπει ο νόμος 2224 σύμφωνα με τον οποίο το κατώτερο επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι τα 2/3 του πενιχρού, ούτως ή άλλως, κατώτερου μισθού.
  • Το επίδομα θα συνεχίσει να το παίρνει μια ισχνή μειοψηφία. Θα συνεχίσουν να το στερούνται ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι, η κατηγορία δηλαδή ανέργων που το έχει και περισσότερη ανάγκη και οι οποίοι αποτελούν το 55% των ανέργων.
  • Με σχέδιο νόμου που έχει ήδη δοθεί από την κυβέρνηση για «διαβούλευση», περιέχεται η ενεργοποίηση παλιότερου νόμου του ΠΑΣΟΚ (Ν. 1545/85), που προέβλεπε ότι όποιος άνεργος δε δεχόταν μία φορά εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή κατάρτιση, τότε του στερούνταν το επίδομα ανεργίας. Στο νόμο που ετοιμάζει η ΝΔ, ο άνεργος θα χάνει ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα αν αρνείται 2 φορές την οποιαδήποτε απασχόληση που θα του προτείνει ο ΟΑΕΔ. Μια δεύτερη άρνηση θα σημαίνει όχι μόνο απώλεια του επιδόματος της ανεργίας αλλά και απώλεια «της ιδιότητας του ανέργου». Δηλαδή ο άνεργος θα ξεγράφεται από τις καταστάσεις του ΟΑΕΔ και στο εξής δε θα έχει ούτε υγειονομική κάλυψη, ούτε βέβαια θα καταγράφεται στις στατιστικές της ανεργίας. Με τον ίδιο νόμο διατηρούνται με κάποιες αλλαγές και τα δουλεμπορικά γραφεία που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2639/1998.

Την ίδια στιγμή που ο ΟΑΕΔ, έχοντας μετατραπεί σε ένα από τα κύρια εργαλεία των κυβερνήσεων για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής τους, στα πλαίσια των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», τροφοδοτεί με πακτωλούς χρημάτων το κεφάλαιο για να απασχολεί εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ