Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
«Είναι και δική μου η βιβλιοθήκη... »

Ανθρωποι όλων των ηλικιών έσπευσαν να προσφέρουν βιβλία και άλλα έντυπα για να επανδρωθούν οι βιβλιοθήκες του Μουσείου. «Πέρα από τους περίπου 1.000 τίτλους βιβλίων που αγοράστηκαν από το Σύλλογο Φίλων και Απογόνων, υπήρξε τρομερή ανταπόκριση από τους Περιστεριώτες και όχι μόνο», μας είπε η Αννα Λουκά, αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - υπερήλικες πια - πρόσφεραν εκατοντάδες βιβλία της προσωπικής τους βιβλιοθήκης, αισθανόμενοι ότι έτσι «θα πιάσουν τόπο». Παιδιά και εγγόνια αγωνιστών, που δε βρίσκονται πια στη ζωή. Μαθητές από τα σχολεία της περιοχής χάρισαν τα αγαπημένα τους βιβλία στη δανειστική βιβλιοθήκη του Μουσείου. Πολλά φέρουν στο πρώτο φύλλο ειδική «αφιέρωση»: «Είναι και δικιά μου η βιβλιοθήκη αυτή!». Συνολικά υπάρχουν στις βιβλιοθήκες πάνω από 2.000 τίτλοι.

Στο ισόγειο λειτουργεί το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εκεί βρίσκονται:

  • Η βιβλιοθήκη Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας, με βιβλία κοινωνιολογίας, πολιτικής, ιδεολογίας, φιλοσοφίας όλου του 20ού αιώνα και ιστορικά βιβλία με επίκεντρο τη δεκαετία 1940-1949.
  • Το ηλεκτρονικό αρχείο με όλες τις εφημερίδες της περιόδου 1940-1949, όλα τα περιοδικά της ΕΠΟΝ, ντοκουμέντα από την Κυβέρνηση του Βουνού κ.ά., τα οποία είναι διαθέσιμα σε μελετητές, φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς.
  • Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει μια σειρά εγκυκλοπαίδειες, ιδιαίτερα χρήσιμες σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.
  • Η δανειστική βιβλιοθήκη, με λογοτεχνικά βιβλία και σχολικά βοηθήματα.
Να «αγκαλιαστεί» από νεολαία και εκπαιδευτικούς

Ενδεικτικό του σκοπού που υπηρετεί το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας και της προσπάθειας να «αγκαλιαστεί» πλατιά από νεολαία και εκπαιδευτικούς είναι το γεγονός ότι τμήμα της δανειστικής βιβλιοθήκης αφορά στο φιλειρηνικό και στο γυναικείο κίνημα της χώρας. «Υπάρχουν υλικά και έντυπα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που μπορεί κανείς να τα επεξεργαστεί για μια σχολική ή άλλου τύπου εκδήλωση», υπογραμμίζει στον «Ρ» η Αννα Λουκά.

Ιδιαίτερη είναι η έμφαση που δίνεται στο ρόλο των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση του πλούσιου υλικού και στη μεταλαμπάδευσή του στη νέα γενιά μέσω των σχολικών εκδηλώσεων. «Υπάρχει υλικό που μπορεί να "ντύσει" εκδηλώσεις για την Επανάσταση του '21, τη 17 Νοέμβρη και φυσικά την Εθνική Αντίσταση. Για αφιερώματα σε ποιητές και λογοτέχνες. Μπορούμε να παρέχουμε υλικό σε δεκάδες σχολειά ταυτόχρονα!», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου.

Επιπλέον, οι φορείς που συμμετέχουν στη διαμόρφωση και τη λειτουργία του Μουσείου, επιδιώκουν το Μουσείο, το Κέντρο Μελέτης, καθώς και η αυλίτσα, που βρίσκεται πίσω από κτίριο, να φιλοξενούν πολύμορφες εκδηλώσεις, να αποτελέσουν στέκι για τη νεολαία της περιοχής και να στεγάσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες δραστηριότητες στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια (2014-12-13 00:00:00.0)
Οι βιβλιοθήκες δεν είναι εμπόρευμα (2013-06-29 00:00:00.0)
Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου (2012-02-21 00:00:00.0)
Συνάντηση μαθητών με την Ιστορία (2008-05-09 00:00:00.0)
Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη (2001-09-22 00:00:00.0)
Πεντάπτυχη δράση (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ