Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίκες, εκδόσεις, έξωθεν πιέσεις

Οταν τα ρόπαλα και τα χημικά δεν πτοούν τους εργαζομένους, τότε χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα. Για παράδειγμα, το Φλεβάρη του 2006 ναυτεργάτες προχωρούν σε απεργία. Η ΝΔ απαντά με το ν.δ. 17/1974 περί πολιτικής επιστράτευσης. Το αντίστοιχο είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ στην απεργία του Ιούνη 2002. Το ΠΑΣΟΚ είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική στις 7 Ιούλη του 2000, όταν με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, κηρύσσονται σε κατάσταση πολιτικής επιστράτευσης οι εργαζόμενοι στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Ενώ το 1998, αποφασίζεται πολιτική επιστράτευση, για τους απεργούς τελωνειακούς.

Το ΚΚΕ, στις 5 Απρίλη 2006, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα στην απεργία, την οποία συνυπέγραψε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Στην Αιτιολογική Εκθεση επί των άρθρων, το ΚΚΕ, σημειώνει ότι με το άρθρο 1 της πρότασης νόμου «αποκλείεται η χρήση της πολιτικής επιστράτευσης ενάντια σε απεργούς ή γενικότερα ενάντια σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση ανεξάρτητα μάλιστα από την τυχόν κρίση περί της νομιμότητάς τους από τα δικαστήρια».

Υπενθυμίζεται ότι μια άλλη τακτική τρομοκράτησης ήταν η «πράξη νομοθετικού περιεχομένου» κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων ως μέσο καταστολής τους, τα εκατοντάδες «μαθητοδικεία» και «αγροτοδικεία» που στήθηκαν, για να τρομοκρατήσουν αγωνιστές που ήταν πρωτοπόροι στις κινητοποιήσεις, αλλά και δίκες ενάντια σε αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος, όπως το στέλεχος του ΠΑΜΕ, Δ. Αγκαβανάκης. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενος, για το πανό στην Ακρόπολη ενάντια στο αιματοκύλισμα του λαού του Ιράκ. Στα δικαστήρια έχει οδηγηθεί και ο αγωνιστής δήμαρχος της Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, επειδή μαζί με φορείς και κατοίκους του Δήμου, στάθηκαν εμπόδιο στην περαιτέρω εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών παρακολούθησης στην περιοχή τους.

Αν αυτά ισχύουν για ιθαγενείς, τι να πρωτογράψουμε για τους αλλοδαπούς; Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστη ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ. Κύριος μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση των απαγωγών 28 Πακιστανών στη χώρα μας, από τις μυστικές Υπηρεσίες Αγγλίας και Ελλάδας. Συνελήφθη και φυλακίστηκε ύστερα από ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της χούντας του Πακιστάν.

Επιπρόσθετα, 25/4/2007 εξελίχθηκε στην Αθήνα ωμή τρομοκρατική επιχείρηση, με εντολή της αμερικάνικης πρεσβείας. Με βάση «πληροφορίες» της περί «χτυπήματος», η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. επέδραμε σε σπίτια «ύποπτων» οικονομικών μεταναστών, παραβιάζοντας κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

Κι άλλο ξύλο

Υπάρχουν κι άλλες τρανταχτές, δημοσιοποιημένες περιπτώσεις με «νταήδες» αστυνομικούς:

  • 8/2/2001: Αστυνομικοί «μπουκάρουν» σε σπίτι και κακομεταχειρίζονται 16χρονο Αλβανό. Εγχειρήθηκε για αφαίρεση σπλήνας, λόγω ρήξης σε δύο σημεία.
  • 21/12/2004: Δύο Αφγανοί μεταφέρονται από αστυνομικούς στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. Βασανίζονται, ενώ οι ένστολοι τραβούν φωτογραφίες για «ενθύμιο». Αλλοι οκτώ μετανάστες φέρουν σημάδια κακοποίησης, όπως εκτιμούν γιατροί που τους εξέτασαν.
  • 4/11/2005: 29χρονος αρνείται να κάνει και δεύτερο αλκοτέστ, σε μπλόκο στη Λάρισα. Αποτέλεσμα, ένα σπασμένο χέρι και σημάδια σε όλο το σώμα. Τον αφήνουν ένα βράδυ, χωρίς νοσηλεία, στο κρατητήριο.
  • 12/5/2006: Πακιστανός στη Νίκαια δέχεται επίθεση από τρεις αστυνομικούς, στη μέση του δρόμου. Τον μεταφέρουν αιμόφυρτο στο ΑΤ και μετά στο νοσοκομείο για αντιτετανικό ορό και φάρμακα για τους πόνους.
  • 17/11/2006: 24χρονος Κύπριος φοιτητής ξυλοκοπείται από ασφαλίτες, παρουσία αξιωματικών της Αστυνομίας και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ