Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
Βιβλία για παιδιά «ΡΙΖΟχαρτο»
Ρατσισμός και παιδικό βιβλίο

«Ηταν καλός άνθρωπος αν και ήταν μαύρος»

(Από ελληνικό παιδικό μυθιστόρημα)

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που δε λείπει από το παιδικό βιβλίο όπως δε λείπει και από την καθημερινή ζωή. Θα λέγαμε, πιο σωστά, ότι ακριβώς επειδή υπάρχει στην κοινωνία υπάρχει και στο παιδικό βιβλίο. Μερικές φορές τον συναντάμε σε λογοτεχνήματα. Τα τελευταία χρόνια ανθεί στα δήθεν εκπαιδευτικά και δήθεν διαπολιτισμικά υβρίδια.

Τα παιδιά δε γεννιούνται ρατσιστές

Ως ρατσισμό εννοούμε μια ηθελημένη επιθετική στάση εναντίον ενός συνόλου ανθρώπων που προσδιορίζεται είτε με βάση εξωτερικά χαρακτηριστικά (π.χ. γυναίκες, ανάπηροι) ή «εθνικά» (π.χ. μαύροι, κίτρινοι, Ινδιάνοι κλπ.), είτε με βάση ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία (π.χ. Εβραίοι, κομμουνιστές, Τσιγγάνοι, φτωχοί, μετανάστες κλπ.).

Ο ρατσισμός δεν είναι φυσική αντίδραση... ο άνθρωπος δε γεννιέται ρατσιστής... γίνεται. Ο ρατσισμός είναι κοινός σε όλες τις ταξικές κοινωνίες από τα αρχαιότατα χρόνια. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε και δημιουργείται από το φόβο μπροστά στο διαφορετικό, δηλαδή μπροστά στο άγνωστο, στο ανεξήγητο, στο ξένο... από την ανασφάλεια των ανθρώπων μπροστά σε επιλογές που μοιάζουν να απειλούν τις καθιερωμένες και παραδεκτές από το συγκεκριμένο σύστημα.

Η διαφορετική γλώσσα ή θρησκεία, οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές, οι ανοίκειες επιλογές κατοικίας και σεξουαλικότητας των ανθρώπων που ζούσαν σε άλλους τόπους, έκαναν τον Ηρόδοτο ήδη τον Ε' αι. π.Χ. να απορεί και να απορρίπτει.

Η χυδαιότητα του ρατσισμού είναι ότι αυτός δημιουργεί προκαταλήψεις και στερεότυπα, και συνάμα τροφοδοτείται από αυτά. Ως στερεότυπα εννοούμε τυποποιημένες έμμονες ιδέες, ατεκμηρίωτες αλλά ριζωμένες στη συλλογική μνήμη.

Η γέννηση της ρατσιστικής αντίληψης και συμπεριφοράς σε μια ομάδα ή ακόμη και σε άτομα, προϋποθέτει μια αίσθηση υπεροχής που αισθάνονται τα άτομα ή η ομάδα. Κοινωνικοί, θρησκευτικοί, οικονομικοί κλπ. παράγοντες καλλιεργούν στους «προνομιούχους» ιδέες δικής τους υπεροχής και συνάμα περιφρόνησης για τους άλλους, με αποτέλεσμα τη μισαλλοδοξία, την καχυποψία, την εχθρότητα αυτών που θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους και που έχουν την εξουσία να το επιβάλλουν απέναντι στους διαφορετικούς.

Και ας σημειώσουμε και τούτο: ρατσισμός υπάρχει κυρίως απέναντι στο φτωχό. Αν βλέπουμε με μισό μάτι έναν ξένο εργάτη, δεν είμαστε το ίδιο καχύποπτοι μπροστά σε έναν ξένο μεγιστάνα...

Αντιρατσιστική «λογοτεχνία» για κατανάλωση

Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια η βιαιότητα του ρατσισμού στην καθημερινή ζωή ώθησε τους μεν κρατικούς φορείς στο να επιδιώξουν την εισαγωγή της ιδέας της ισότητας στην εκπαίδευση και στους διάφορους κοινωνικούς θεσμούς, τους δε συγγραφείς να καταπιαστούν με την καταδίκη του μέσω της τέχνης.

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς πού κυριάρχησε η υποκρισία και πού μεγαλούργησε ο ανύποπτος «ερασιτεχνικός» αυτοσχεδιασμός. Διαμορφώθηκε πάντως ένα μοντέλο ακόμη χειρότερο από το ρατσιστικό: αυτό της αφομοίωσης.

-- Δεχόμαστε δηλαδή ότι και ο διαφορετικός είναι άνθρωπος! Αρκεί να γίνει σαν κι εμάς!

-- Δεχόμαστε ότι και ο διαφορετικός είναι ίσος! Αρκεί να αποδειχτεί καλύτερος!

-- Γράφουν οι εφημερίδες: «Στοργή, μια ζεστή αγκαλιά και πολλά δώρα για το μικρό Αλβανάκι». Αφού βαφτίστηκε όμως...

-- Και στο παιδικό βιβλίο: ένα πλήθος διαφορετικά πλάσματα, τρίγωνα ψαράκια, κόκκινα αστεράκια, χρωματιστά ελεφαντάκια, όλα διαφορετικά και γι' αυτό, αρχικά, απορριπτέα. Τα οποία όμως, στο τέλος, εντάσσονται θριαμβευτικά στην κοινότητα... Πώς; Οταν αυτά τα εξορισμένα και περιφρονημένα διαφορετικά θα έχουν εκτελέσει έναν απίστευτο άθλο, άθλο που κανένας από τους κανονικούς δεν ήταν σε θέση να κατορθώσει, ή με μεγαλόθυμη αυτοθυσία θα έχουν σώσει τους διώκτες τους, ή, έστω, θα έχουν επιδείξει γνώσεις και επιδεξιότητες αξιοθαύμαστες...

Απίστευτη υποκρισία! Στα περισσότερα από τα βιβλία που διατείνονται ότι πολεμούν το ρατσισμό, ο διαφορετικός πρέπει να αποδείξει ότι έχει αξία!..

Μια άλλη κατηγορία «αντιρατσιστικών» βιβλίων είναι εκείνα όπου γίνεται κήρυγμα, μάθημα, αφόρητη ηθικολογία - κείμενα με προκατασκευασμένες καταστάσεις, όπου η πλοκή είναι πρόσχημα για δίδαγμα, σε σκηνικό φτιαγμένο μόνο για να εξυπηρετεί, με ανόητες επιλογές διαφορετικότητας, η οποία δυστυχώς έτσι υπερτονίζεται.

Ο ρατσισμός που ελλοχεύει σ' αυτά τα δήθεν αντιρατσιστικά βιβλία - για μικρά παιδιά κυρίως - είναι απίστευτος. Και η αδυναμία των μικρών αναγνωστών να καταλάβουν την παγίδα είναι απόλυτη, με συνέπεια αυτοί να διαποτίζονται, και μέσω της τέχνης τελικά, με τις προκαταλήψεις από τις οποίες θα έπρεπε να είχαν γλιτώσει.

Ωστόσο, μεγαλύτερη απειλή είναι η υιοθέτηση τέτοιων βιβλίων για μια - δήθεν - αντιρατσιστική/διαπολιτισμική εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να διακρίνουν τις προκαταλήψεις, όχι στην κοινωνία, αλλά στην ιδεολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ