Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Καλοκαίρι δίχως νιάτα»

Αυτό το καλοκαίρι είναι ένα καλοκαίρι χωρίς νιάτα. Δηλαδή χωρίς μέλλον. Κι αυτή την πραγματική τραγωδία ενός τόπου, τον ουσιαστικό ολοφυρμό μιας κοινωνίας για το αύριό της φαίνεται να μην τη συνειδητοποιεί και βεβαίως μήτε καν να την εκφράζει η κυρίαρχη τάξη. Ηρθαν οι θερινές συμφορές και εξαφάνισαν τα εκτενή ρεπορτάζ περί την τύχη της αστικής νεολαίας που παρεπιδημεί στη Μύκονο ή μαχαιροβγαίνει υπό την επήρεια αλκοόλ στο αγγλικό γκέτο της Κέρκυρας.

Η άλλη νεολαία εξαφανίστηκε σε ευκαιρίες του καλοκαιριού, σε κάποια πιτσαρία, μαθητευόμενη σε ξενοδοχεία, άνθρωποι για όλες τις δουλιές στα θέρετρα, παρέα με Πακιστανούς στα γκαράζ, μια νεολαία θερινής χαρτζιλικοβίωτη. Ενα τμήμα της, απελπισμένοι πυροσβέστες του βιου τους, στις στάνες και στα χωράφια, με κλάμα οργής για τη χαμένη σταφίδα, τις καρβουνιασμένες ελιές, τα μαύρα αμπέλια, το χρεωμένο τρακτέρ, τον εφιάλτη της τράπεζας, σύγχρονοι κολίγοι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της προεξοφλημένης φτώχειας για δέκα, είκοσι ή και τριάντα χρόνια.

Το καλοκαίρι αυτό δεν έχει θεατές, δεν έχει ακροατές, δεν έχει μεθυσμένους από χαρά στους δρόμους οπαδούς ούτε για την Εθνική Νέων κάτω των 19 στο ποδόσφαιρο, που έκρουσε τη θύρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Γιατί, φυσικά, από τους νέους μπαλαδόρους ξέρουμε μόνον αυτούς που υποθήκευσαν με ρήτρες και ποινές τα μεγάλα αφεντικά, οι φεουδάρχες του ποδοσφαίρου. Το ίδιο καίει και ο αγνοημένος νέος επιστήμονας, εφευρέτης, συγγραφέας, δημόσιος υπάλληλος, καλλιτέχνης, αθλητής, βιοπαλαιστής, οικοδόμος που επιζούν σε συνθήκες συνεχούς καύσωνα και ουσιαστικής απελπισίας.

Η νεολαία αυτό το καλοκαίρι, μετά τα πεζοδρόμια για το άρθρο 16 και τους κουκουλοφόριους σπασμούς της περασμένης άνοιξης, αποκρύβεται επιμελώς ακόμα κι απ' τα ρεπορτάζ για τις πυρκαγιές κι αναφύεται μόνον ως νεκρός πιλότος πυροσβεστικού αεροπλάνου, ετών 26, ή επιβάτης πλοίου με πανάκριβο εισιτήριο πάνω σε παπάκι για ένα Σαββατοκύριακο ή μια βδομάδα το πολύ με δανεικά σ' ένα νησί.

Θέλει πολύ δρόμο και κοινωνία σαν τη σύγχρονη ελληνική του 21ου αιώνα για ν' αντιληφθεί τα παιδιά που αγνοούνται συστηματικά, λίγο πριν λίγο μετά τα 18, και δε χωράνε ανάμεσα στον εξαιρετικό Μήτρογλου του Ολυμπιακού και τον εκπληκτικό Νίνη του Παναθηναϊκού ή τον Παπασταθόπουλο της ΑΕΚ. Είναι μια νεολαία στριμωγμένη στα πρέπει των αφεντικών, στην αγωνία των γονιών, με όνειρα, φωνή, σχέδια, ιδέες, πόθους, επιθυμίες, δυνάμεις που δεν ακούγονται και δε φαίνονται πουθενά γύρω μας με κανέναν τρόπο μαζικά και δε θεωρούνται εκείνο το αύριο που οι σημερινές μας δράσεις και αποφάσεις πρέπει να υπηρετήσουν και να εξυπηρετήσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο. Η υπαρξιακή και πολιτική αγωνία της Ελλάδας εγκλωβίζεται στις κακοήθειες της χρησιμοποίησης της νεολαίας για ντεκόρ ή κλακαδόρο των συνεδρίων των δύο μεγάλων κομμάτων, το πιο δήθεν προεκλογικό εργαλείο που έχει πάει προ πολλού στο συνειδησιακό αρχείο, πολύ πιο γρήγορα από το πόρισμα για τις υποκλοπές.

Αυτός ο εμπρησμός των νιάτων είναι το απύθμενο χρέος των χρόνων που έρχονται και ο πραγματικός λόγος που καμιά καταστροφή σ' αυτή τη δύσμοιρη πατρίδα δε βαφτίζεται πια εθνική και κυρίως δε συνεγείρει ως τέτοια. Ολες οι ελπίδες μας στην ΚΝΕ απ' αυτό το φθινόπωρο...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ