Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Τάζουν προεκλογικά, τους εκμεταλλεύονται καθημερινά

Είναι εύκολο να χαϊδεύεις τα αυτιά των γερόντων με μεγαλοστομίες και αοριστολογίες, δύσκολο όμως να χωρέσουν φιλολαϊκά μέτρα στα καλούπια της αντιλαϊκής πολιτικής
Είναι εύκολο να χαϊδεύεις τα αυτιά των γερόντων με μεγαλοστομίες και αοριστολογίες, δύσκολο όμως να χωρέσουν φιλολαϊκά μέτρα στα καλούπια της αντιλαϊκής πολιτικής
Κάθε φορά την προεκλογική περίοδο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θυμούνται την Τρίτη ηλικία, τους ηλικιωμένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα «περήφανα γηρατειά». Η δημαγωγία και η υποκρισία τους προκειμένου να αντλήσουν ψήφους «από τη δεξαμενή αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, που αντιπροσωπεύει το 1/4 του εκλογικού σώματος», δεν έχουν όρια. Βέβαια, τις ευθύνες για τα οξυμένα προβλήματα, που βιώνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι φτωχοί ηλικιωμένοι, ο ένας προσπαθεί να τις ρίξει στον άλλο, κρύβοντας, και οι δύο, ότι υπεύθυνη είναι η πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια. Ταυτόχρονα, και τα δύο κόμματα της αστικής διακυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικά στο τι συγκεκριμένα προτείνουν.

Είναι εύκολο να χαϊδεύεις τα αυτιά των γερόντων με μεγαλοστομίες και αοριστολογίες, δύσκολο όμως να χωρέσουν φιλολαϊκά μέτρα στα καλούπια της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι' αυτό τα «θα», οι υποσχέσεις που δίνουν και οι δύο στους ηλικιωμένους δεν ξεφεύγουν ούτε γραμμή από την κοινή στρατηγική τους, που είναι πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα κέρδη των πλουτοκρατών με τις λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις.

Οι στόχοι της πολιτικής τους

1. Να χτυπήσουν συλλογικά δικαιώματα και κατακτήσεις, περιορίζοντας τις όποιες «παροχές» εξαγγέλλουν σε έναν πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων. Π.χ., δε δέχονται την αύξηση όλων των κατώτερων συντάξεων στα 1.050 ευρώ. Αλλά υπόσχονται ένα εξευτελιστικό επίδομα (550 ευρώ) στους φτωχούς άνω των 65 χρόνων και αυτό με εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, όσοι ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Αυτό το ψευτοεπίδομα η ΝΔ το ονομάζει «διασφάλιση του ελάχιστου βασικού εισοδήματος» και το ΠΑΣΟΚ «διασφάλιση ελαχίστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Ούτε στα λόγια δε διαφέρουν.

2. Να περιορίσουν στο ελάχιστο, με τάση να την καταργήσουν, την κρατική χρηματοδότηση και λειτουργία μιας σειράς υπηρεσιών και υποδομών Πρόνοιας που έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι. Ολα αυτά θα λειτουργούν περιορισμένα και υποβαθμισμένα (γιατί διαφορετικά γι' αυτούς κοστίζουν), μέσω διαφόρων προγραμμάτων (με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης), Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δήμων, Εκκλησίας και επιχειρηματιών. Παρόμοια προγράμματα της ΕΕ ήδη λειτουργούν με ελάχιστους συμβασιούχους και εθελοντές, αρχής γενομένης το 1997 με το «Βοήθεια στο σπίτι», τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», τα ΚΑΠΗ και τις Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, αφού προηγουμένως με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 1998 έκλεισαν μεγάλοι οργανισμοί Πρόνοιας, όπως το ΠΙΚΠΑ, ο ΕΟΠ, κλπ.

Στην προβληματική και ανεπαρκή λειτουργία αυτών των προγραμμάτων και πιο συγκεκριμένα στο «Βοήθεια στο σπίτι» αναφέρεται η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 4/4/07: «Σήμερα, παρά τις μεγαλοστομίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των δημάρχων που το εφαρμόζουν, το πρόγραμμα αυτό:

  • Εχει ελάχιστη, λειψή και προβληματική κρατική χρηματοδότηση
  • Εχει περιορισμένο χρόνο ζωής και παίρνει μικρές αναστολές...
  • Ανατέθηκε η εφαρμογή και χρηματοδότησή του στους δήμους για δύο χρόνια
  • Περιορίζεται σε ελάχιστο τμήμα του πληθυσμού της χώρας
  • Υλοποιείται από ελάχιστο προσωπικό, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή απασχόληση που μοιράζεται σε άλλες εργασίες χωρίς ενιαία σχέση εργασίας (μερική απασχόληση), χωρίς ενιαία ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και οι εργαζόμενοι σε αυτό συχνά καθυστερούν να πληρωθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα»

Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι αυτά τα προγράμματα - υποκατάστατα υπηρεσιών δεν καλύπτουν τις σύγχρονες και αυξανόμενες ανάγκες που έχουν σήμερα όλοι οι ηλικιωμένοι για αναβαθμισμένες δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες και μονάδες προνοιακού χαρακτήρα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όμως υπόσχονται τη συνέχιση της λειτουργίας τους και μάλιστα ως τη μοναδική, ρηξικέλευθη, σύγχρονη πρόταση για την Τρίτη ηλικία, αρκεί να φύγει η ευθύνη από το κράτος, αλλά να υπάρχει στοιχειώδης υποδομή που θα προσπαθεί να αμβλύνει τα ακραία αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Αλλωστε, η ΝΔ θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να δίνει «την εγγύηση των παροχών και όχι την παραγωγή των υπηρεσιών». Στην ίδια πολιτική κινείται και η άποψη του ΠΑΣΟΚ περί «κράτους - στρατηγείου». Στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων για την Τρίτη ηλικία πρωτεύοντα ρόλο παίζουν ο «εθελοντισμός», η «φιλανθρωπία», η «κοινωνική αλληλεγγύη», η «κοινωνική εργασία». Εκμεταλλεύονται όλες αυτές τις έννοιες, που αποπνέουν ανιδιοτέλεια, αλτρουισμό, αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, στο συναγωνιστή, στο σύντροφο, και προσπαθούν τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής να κάνουν συνενόχους την εργατική τάξη, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα για την αποποίηση της κρατικής ευθύνης και υποχρέωσης για άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη μεταφορά της στο άτομο, στην οικογένεια, στη γειτονιά και τη σχετική οικονομική επιβάρυνσή τους άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων).

3. Να ενισχύσουν την επιχειρηματική δράση και μέσω ΣΔΙΤ όχι μόνο στην Υγεία αλλά και στην Πρόνοια. Ανοίγουν ή είναι υπό ανέγερση νέα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, π.χ., «Φιλοκτήτης» στο Κορωπί. Επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατ' οίκον νοσηλείας και κοινωνικής βοήθειας. Δηλαδή, υπηρεσίες, κέντρα, μονάδες για εξειδικευμένες παροχές που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες ή οι ανάπηροι και που θα έπρεπε να ήταν ενταγμένες σε ένα καθολικό δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, προσφέρονται για ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους στην Υγεία - Πρόνοια που εφάρμοσαν τόσα χρόνια άνοιξαν το δρόμο και τώρα εντείνουν τους ρυθμούς εμπορευματοποίησης των «δημόσιων» υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας και ενίσχυσης του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο.

Στα σχέδια και των δύο, που ήδη βάζουν σε εφαρμογή ειδικά για την πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), είναι να περάσουν αυτοί οι τομείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις ΜΚΟ, στους επιχειρηματίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, να «αγοράζουν» ένα μέρος των υπηρεσιών απ' αυτούς τους φορείς και τις υπόλοιπες παροχές να τις «αγοράζουν» μόνοι τους όσοι και όποτε τις χρειάζονται.

Ηδη από το 2003 έχει ιδρυθεί το «Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας ΟΤΑ». Ο υπουργός Υγείας το 2006 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τη δραστηριοποίηση του «Δικτύου» στους τομείς πρόληψης, δημόσιας Υγείας και ΠΦΥ. Τον τελευταίο καιρό ο κ. Αβραμόπουλος εξαγγέλλει ότι ήδη έχει έτοιμο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που θα θεσμοθετεί την παροχή υπηρεσιών μέσω ΤΑ και λοιπών ιδιωτικών φορέων.

Αυτήν την πολιτική όχι μόνο την επικροτεί το ΠΑΣΟΚ αλλά και στο «νέο» του πρόγραμμα εξαγγέλλει τα εξής: «Συμμετοχή της ΤΑ, των κοινωνικών εταίρων (βλ. επιχειρηματίες) και των πολιτών στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ανάθεση στη δημοτική Αυτοδιοίκηση της ευθύνης λειτουργίας των Τοπικών Συστημάτων ΠΦΥ... Λειτουργική και θεσμική σύνδεση των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των Υπηρεσιών ΠΦΥ των Ταμείων Υγείας και των προγραμμάτων "Βοήθεια στο Σπίτι" που λειτουργούν με ευθύνη των ΟΤΑ. Ανάπτυξη του εθελοντισμού και συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων στην παροχή των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την Κοινωνική Ασφάλιση μέσω διμερών διαπραγματευτικών διαδικασιών...».

Ενιαίο - καθολικό -αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους σύστημα Υγείας - Πρόνοιας

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε κείμενο κριτικής στο «νέο» πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (ΚΟΜΕΠ 3/2007) για τη συγκεκριμένη θέση αναφέρει: «Αυτό από τη μια σημαίνει έναν ακόμα δρόμο διευκόλυνσης της διείσδυσης των καπιταλιστών στο χώρο της Υγείας (π.χ., μέσω των περίφημων ΣΔΙΤ που έχουν καθιερωθεί στη λειτουργία της ΤΑ). Από την άλλη σημαίνει αποποίηση της κρατικής ευθύνης, σπάσιμο του ενιαίου και καθολικού χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Υγεία και η Πρόνοια. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η αξιοποίηση της "εθελοντικής εργασίας". Για τους εργαζόμενους αυτά τα μέτρα μεταφράζονται σε περαιτέρω επιβάρυνσή τους, είτε με την καθιέρωση νέων ανταποδοτικών τελών είτε με άμεση ή έμμεση (μέσω ασφαλιστικών ταμείων) πληρωμή, καθώς και με υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Και ενώ οι προγραμματικές θέσεις και η ασκούμενη πολιτική και των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) κινούνται σε αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική και στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας, στα λόγια και ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο τάζουν γενικολογώντας «λαγούς με πετραχήλια».

Μιλάνε για δημιουργία δικτύων ΠΦΥ, μονάδων αποκατάστασης και γηριατρικής, ξενώνων χρονίως πασχόντων και λοιπά. Αυτό που «ξεχνούν» να πουν, γιατί θέλουν να συγκαλύψουν την ταξικότητα της πολιτικής τους, είναι ότι αυτά τα «δίκτυα» και οι «μονάδες» δε θα λειτουργούν σε ένα ενιαίο - καθολικό - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Αυτή είναι και η διαφορά του ΚΚΕ από τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Γιατί το ΚΚΕ θεωρεί ότι μόνο μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας μπορούν να βρουν ανακούφιση και λύση στα προβλήματά τους (κοινωνικά και υγειονομικά) οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι φτωχοί ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα της επιστήμης και τεχνολογίας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των ηλικιωμένων.

Το ΚΚΕ παλεύει για ενιαίο σύστημα δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η φροντίδα για την υγεία, την πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι ευθύνη του κράτους η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του λαού.

Και γι' αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι έχουν συμφέρον στις ερχόμενες εκλογές να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, που διεκδικεί άμεσες λύσεις για την ανακούφισή τους από τα οξυμένα προβλήματα, αλλά και, ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο της προοπτικής με λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι λαϊκές ανάγκες.

Αποδυναμώστε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που φροντίζουν μόνο για τα κέρδη των επιχειρηματιών, εκμεταλλεύονται το μόχθο των εργατοϋπαλλήλων και όταν φτάσουν στη σύνταξη τους τάζουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Γυρίστε την πλάτη στον ΣΥΝ που αποδέχεται «με όρους» τη δράση των επιχειρηματιών στην Υγεία - Πρόνοια. Αλλά και στον ΛΑ.Ο.Σ. που είναι του συστήματος κατασκεύασμα.

Υπάρχει λύση. Υπάρχει διέξοδος.

Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρό λαϊκό κίνημα, για λαϊκή συμμαχία και εξουσία.


Της
Μαρίας ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ*
*Η Μαρία Λαμπρινού είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον «αέρα» εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι (2011-03-25 00:00:00.0)
Πικρή πείρα για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα (2010-01-31 00:00:00.0)
Προκρούστης για την Υγεία ο ...«Καλλικράτης» (2010-01-19 00:00:00.0)
Δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά διευκολύνει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό (2009-12-25 00:00:00.0)
Δημόσια, δωρεάν κοινωνική και ιατρική φροντίδα (2007-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ