Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στον κόσμο των ψευδαισθήσεων

Κατά τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο (ΝΕΤ, «Πρώτη Γραμμή») ανάμεσα στα «αρνητικά δεδομένα στην πολιτική πραγματικότητα που ζει ο απλός πολίτης» βρίσκεται η εισοδηματική ανισότητα, δηλαδή «ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις διάχυσης του συλλογικού πλούτου σε όλους αναλογικά και με αντίστοιχες πολιτικές», όπως επίσης και «η μη ορθολογική αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων» που «δεν αξιοποιήθηκαν ορθολογικά, με αποτέλεσμα, σε όλους τους τομείς - Υγεία, Παιδεία, περιφέρεια, προστασία περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική - να έχουμε τραγική έλλειψη σε στοιχειώδεις υποδομές».

Δε χρήζει εκτενούς σχολιασμού το προφανές της αυταπάτης ότι σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού ο συλλογικός (;) πλούτος δύναται να διαχυθεί σε όλους (;) αναλογικά ή ότι το πρόβλημα με τους πόρους συνίσταται σε κακή αξιοποίησή τους και όχι στην αναμενόμενη σ' αυτές τις συνθήκες αξιοποίησή τους υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Οσο κυρίως η άποψη του Ν. Κωνσταντόπουλου για το πώς επιλύονται τα κοινωνικά προβλήματα, η οποία έχει ως εξής:

«Γι' αυτό, για μένα, μία θα ήταν η ιστορική συμβολή, για ένα κόμμα κυβερνητικό, για έναν Πρωθυπουργό, για μια κυβερνητική παράταξη. Μία είναι η ιστορική συμβολή στην πρόοδο του τόπου. Η διαρθρωτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το εκλογικό σύστημα επηρεάζει το κομματικό σύστημα. Το κυβερνητικό μοντέλο της απόλυτης πλειοψηφίας επηρεάζει τη λειτουργία της Βουλής, τη λειτουργία της νομοθεσίας».

Πολλές φορές εκφρασμένη η άποψη αυτή του πρώην προέδρου του ΣΥΝ που θεωρεί περίπου πανάκεια ένα σύστημα όπου την κυβερνητική πλειοψηφία θα συνθέτουν περισσότερα του ενός κόμματα. Αποψη που επιμένει να αγνοεί τη διεθνή εμπειρία, το μοντέλο που προτείνει απέτυχε παταγωδώς να ικανοποιήσει έστω κατ' ελάχιστο λαϊκές προσδοκίες που καλλιέργησε σε άλλες χώρες. Αλλά κυρίως επιμένει να αγνοεί το αυτονόητο, ότι δεν μπορείς σε επίπεδο οικονομίας να έχεις καπιταλισμό και να ισχυρίζεσαι ότι αρκεί να διαχυθούν οι κυβερνητικές ευθύνες σε περισσότερα κόμματα για να εφαρμόσεις ...φιλολαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ