Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ
Καίει σε ... κατάσταση ύφεσης

Μόνο στο Δήμο Νεστορίου έχουν γίνει στάχτη 35.000 στρέμματα με μαύρα πεύκα, έλατα, οξιές και βελανιδιές

Σε ύφεση ήταν χτες η φωτιά στο Γράμμο που καίει για 17η μέρα, αλλά μεγάλοι ήταν οι κίνδυνοι για αναζωπυρώσεις και νέες εστίες, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τον ορεινό αυτό όγκο πάνω από δύο βδομάδες δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο. Μόνο ένα αεροπλάνο πέταξε το πρωί κι αυτό για λίγη ώρα, ενώ το βάρος για την κατάσβεσή της πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα που θα πρέπει να σβήνουν από κορμό σε κορμό πιθανές εστίες αναζωπύρωσης. Το μέγεθος της καταστροφής μέχρι τώρα είναι ανυπολόγιστο, καθώς κάηκαν απαράμιλλης ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας δάση. Μόνο στο Δήμο Νεστορίου αποτεφρώθηκαν 35.000 στρέμματα με μαύρα πεύκα, έλατα, οξιές και βελανιδιές.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η οικολογική καταστροφή που συντελείται στο Γράμμο έχει υποτιμηθεί, επειδή ο σημαντικότατος αυτός ορεινός όγκος δεν είναι κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο. Τονίζουν ότι όσοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, λησμονούν ότι τα δάση του Γράμμου παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προσφορά φυσικών πόρων, που είναι πολύτιμοι τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, ο Αλιάκμονας που προσφέρει νερό σε καλλιέργειες και σε πολλούς οικισμούς της Μακεδονίας, πηγάζει από το Γράμμο.

Σε ύφεση ήταν η φωτιά και στα Πιέρια που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, μέσα σε πέντε μέρες έκαψε στο Δήμο Βελβεντού 10.000 στρέμματα και στο Δήμο Πέτρας Πιερίας άλλη τόση έκταση. Εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις αμέτρητες εστίες φωτιάς που κατέκαψε δάση ελάτης και πεύκου.

Αναζωπυρώθηκε χτες το μεσημέρι η φωτιά στο βουνό Μπέλλες στην περιοχή Πλατανάκια του Δήμου Κερκίνης Σερρών, ενώ σε εξέλιξη ήταν στη Μαυροπλαγιά Κιλκίς. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο όρος Φαλακρό κοντά στον Ξηροπόταμο Δράμας. Σε ύφεση ήταν η φωτιά και στα δύο μέτωπα στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, που μέχρι τώρα αποτέφρωσε πάνω από 25.000 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το απόγευμα πυρκαγιές σε Δρακάτικα Αγ. Νικολάου Θεσπρωτίας, Πολυθέα Μεσσηνίας και Μαγαρικάρι Ηρακλείου. Επίσης δασική έκταση είχε τυλιχτεί στις φλόγες, στην Κέρκυρα, στη θέση Βιγλατσούρι. Στην Πολυθέα η φωτιά είχε πάρει διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Για την κατάσβεση έδιναν μάχη επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα. Νωρίτερα εκδηλώθηκε φωτιά στη Σκάλα του Δήμου Μελιγαλά στη Μεσσηνία, η οποία αργά το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο. Σε ύφεση ήταν οι φωτιές σε χωματερές στην Ανδρο και στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ