Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρίδι στα κέρδη η μόνιμη και σταθερή δουλιά

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικές τού πώς αντιμετωπίζει την ανεργία και τους εκατοντάδες χιλιάδες που η πολιτική του δικομματισμού πετάει και διατηρεί εκτός παραγωγής. Η μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ έρχεται να προσφέρει το θεωρητικό άλλοθι για τις πολιτικές κατάρτισης και επιδότησης των εργοδοτών, συνδέοντάς τες άμεσα με τη στρατηγική της Λισαβόνας. Από το σχετικό κεφάλαιο, σταχυολογούμε τα παρακάτω:

  • «Οι νέες προοδευτικές προσεγγίσεις για την προώθηση της απασχόλησης επαναβεβαιώνουν το στόχο της πλήρους απασχόλησης, αλλά τοποθετούνται θετικά απέναντι σε νέες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως η μερική απασχόληση».

Πρόκειται για την εκλεπτυσμένη εκδοχή μιας ξεκάθαρης προειδοποίησης προς τους εργαζόμενους να ξεχάσουν τη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.

  • «Ο ΟΑΕΔ και όλοι οι μηχανισμοί στήριξης στον άνεργο, αλλά και σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης πρέπει να περάσουν σταδιακά στην πλήρη ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι είναι σε καλύτερη θέση να γνωρίζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των εργαζομένων και να ανταποκρίνονται σε αυτές».

Είναι η γνωστή θέση του ΠΑΣΟΚ, οι βιομήχανοι να βάλουν κατευθείαν το δάχτυλο στο μέλι των κονδυλίων του ΟΑΕΔ (πρόκειται για λεφτά των ίδιων των εργαζομένων), προκειμένου να αποφευχθεί στο εξής οποιαδήποτε «διαρροή» χρήματος, που δε θα καταλήγει στην τσέπη τους.

  • «Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας χωρίς εκπτώσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα για περισσότερα κίνητρα για προσλήψεις».

Εδώ η αντίφαση είναι κραυγαλέα. Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» χωρίς συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Το ΙΣΤΑΜΕ συστήνει προφανώς (και το ΠΑΣΟΚ έχει πανηγυρικά υιοθετήσει στο πρόγραμμά του) την επέκταση της επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, ή την «από την πίσω πόρτα» κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως πρότεινε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας το 2004 στο Λαύριο για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας των νέων.

  • «Βελτίωση των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης, ώστε να είναι αποτελεσματικά και τα επιδόματα ανεργίας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Και πάλι η οργάνωση παρακολούθησης και επιβολής κυρώσεων είναι απαραίτητη, για να εξαλειφθούν συστηματικά αναποτελεσματικές πρακτικές».

Είναι γνωστό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας, το οποίο, με νόμο του ΠΑΣΟΚ (1545/85) που έθεσε σε εφαρμογή η σημερινή κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Μάη, κινδυνεύει να κοπεί αν ο άνεργος αρνηθεί για δεύτερη φορά οποιαδήποτε θέση απασχόλησης του προσφέρει ο ΟΑΕΔ. Στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας στοχεύουν και οι συστάσεις του ΙΣΤΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ