Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προετοιμάζουν την παράδοση του βουνού στο μεγάλο κεφάλαιο

Ποιος θέλει καμένο το Γράμμο; Είναι ένα ερώτημα που ακόμη δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής. Ομως φαίνεται πως εμπεδώνεται ως άποψη ότι κάποιοι πυρπόλησαν το Γράμμο συνειδητά. Θεωρούν ότι δεν είναι τυχαία η εκδήλωση της νέας εστίας στην Παλιά Κοτύλη, ενώ έκαιγε για δεύτερη μέρα η φωτιά στο Τσάρνο. Η φωτιά στην παλιά Κοτύλη δε θα μπορούσε να ελεγχθεί εύκολα λόγω και των συνθηκών που επικρατούν. Σε συνθήκες άπνοιας, στη συγκεκριμένη περιοχή, πάντα πνέουν άνεμοι 2 - 3 μποφόρ. Φανταστείτε τι έγινε την ημέρα της φωτιάς που οι άνεμοι ήταν ισχυροί σε όλη την περιοχή (7 μποφόρ). «Αποδείξεις δεν έχουμε, όμως πιστεύω ότι οι φωτιές δεν ήταν τυχαίες», λέει ο αντιδήμαρχος Νεστορίου Δ. Κυριακού.

Ακόμη κι αν δεν μπορούν να το αποδείξουν, σχεδόν όλοι είναι πεισμένοι πως οι φωτιές συνδέονται με τα σχέδια για την «ανάπτυξη» του Γράμμου, της Βόρειας Πίνδου συνολικά.

Πρόσφατα, Ελβετοί επενδυτές επισκέφθηκαν την περιοχή και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν χιονοδρομικό κέντρο και άλλες τουριστικές δραστηριότητες. Μάλιστα, εξετάζουν τρεις συγκεκριμένες θέσεις, ανάμεσα στις οποίες και τα Λιβάδια του Γράμμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγαλοεπιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν εγκαταλειμμένα σπίτια στην περιοχή του Πεύκου. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα «Πίνδος» άρχισαν να γίνονται έργα βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου, αναστηλώσεις γεφυρών, παλιών Μοναστηριών και σχολείων. Ενώ θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα και χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία πρότυπων αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων μεταποίησης.

Η αντιπαράθεση για την ανάπτυξη του Γράμμου, έχει ξεκινήσει.

Μιλούν για χιονοδρομικά κέντρα, εθνικά πάρκα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δίκτυα αγροτοτουριστικών και οικοτουριστικών υποδομών. Κυβέρνηση, Υπουργεία, Νομαρχία και Δήμοι βλέπουν την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από μεγάλες επενδύσεις του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, αυτόνομα ή και μέσω ΣΔΙΤ. Σχεδιάζουν να παραδώσουν στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση ακόμη και την ιστορία που γράφηκε στα υψώματά του με το αίμα του λαού μας, μέσα από ανάπτυξη σχετικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία μουσείων κ.λπ.

Ο λαός του Γράμμου θέλει την ανάπτυξη της περιοχής. Θέλει όμως παραγωγική ανάπτυξη που θα στηριχτεί στη σχεδιασμένη και ολόπλευρη ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, την ήπια τουριστική δραστηριότητα, και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους αφέντες στον τόπο τους, να δουλέψουν και να ζήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ