Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΔΑΣΗ
Ερχεται η «εμπρηστική» αναθεώρηση του άρθρου 24

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος έχουν βάλει μπουρλότο στα δάση της χώρας. Ο,τι θα γίνει με τη νέα αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή θα είναι η χαριστική βολή. (Φωτ. από την καμένη έκταση στα Μελίσσια που εποφθαλμιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και καταπατητές)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος έχουν βάλει μπουρλότο στα δάση της χώρας. Ο,τι θα γίνει με τη νέα αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή θα είναι η χαριστική βολή. (Φωτ. από την καμένη έκταση στα Μελίσσια που εποφθαλμιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και καταπατητές)
Μπορεί ο δασικός πλούτος και εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε όλη τη χώρα, να δέχτηκαν φέτος το καλοκαίρι ένα καίριο πλήγμα από τις πυρκαγιές, ωστόσο και αυτή η μεγάλη καταστροφή ίσως αποδειχτεί ελάχιστη, εξαιτίας της δασοκτόνας πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσουν τα κόμματα του δικομματισμού - όποιο από τα δυο τελικά επικρατήσει. Κι αυτό γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - παρά τις προεκλογικές τους κορόνες - καθορίζεται από την αντίληψη ότι η γη, τα δάση, γενικότερα το φυσικό περιβάλλον αποτελούν εμπόρευμα και επομένως μπορούν να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και ενστερνίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ), ο οποίος συντάχτηκε κατ' επιταγήν της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 και οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό, όπως υπολογίζουν οι δασολόγοι, 40 - 50.000.000 στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.

Ακόμη χειρότερη βέβαια θα είναι η νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 117, του Συντάγματος, την οποία δρομολόγησε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα γενικεύσει και θα επιταχύνει - αν και εφόσον τελικά ολοκληρωθεί - την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας δασικής περιουσίας, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βασικοί άξονες της νέας δασοκτόνας αναθεώρησης που προτείνεται είναι:

  • Η συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων να πάψει να μετράει από το 1945, έτος της πρώτης αεροφωτογράφισης, αλλά από την 11η του Ιούνη 1975.

Με τον τρόπο αυτό αποχαρακτηρίζονται αυτόματα όλες οι πριν την ημερομηνία αυτή καταπατημένες και εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, όπως επίσης και οι δημόσιες εκείνες εκτάσεις, οι οποίες μετά το 1945 κάηκαν και στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκαν με την υπογραφή διαφόρων παράνομων συμβολαίων. Μόνο με την πρόβλεψη αυτή, οι δασολόγοι υπολογίζουν ότι θα αλλάξουν χρήση 40-50 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

  • Καταργείται το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου.

Μόνο από αυτήν την πρόβλεψη αναμένεται, με βάση εκτιμήσεις των δασολόγων, να αλλάξουν ιδιοκτησία και να νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων σε τουλάχιστον 15.000.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

  • Θα συνδέεται η χρήση - και φυσικά και η τύχη - των δασικών εκτάσεων, και αυτών που υφίστανται μετά το 1975, με τα οικιστικά προγράμματα των επιχειρηματιών, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια (αφορούν στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα κ.λπ.), που θα εκπονηθούν εκ των υστέρων.

Ετσι, για παράδειγμα, αν το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό προβλέπει ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου - στο πλαίσιο μάλιστα της λεγόμενης... βιώσιμης ανάπτυξης - τότε ο Εθνικός Δρυμός παύει να θεωρείται δάσος!

  • Παύουν να υπόκεινται σε υποχρεωτική εισφορά σε γη τα οικόπεδα που μπαίνουν σε σχέδια πόλης, προκειμένου να γίνουν πλατείες, δρόμοι και άλλες βασικές υποδομές των πόλεων.

Για να γίνουν όλες αυτές, υποχρεωτικά θα πρέπει να απαλλοτριώνονται ή να χορηγούνται τίτλοι μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που θα πωλούνται και θα επιβαρύνουν με περισσότερο τσιμέντο άλλες περιοχές.

  • Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά ή αποψιλώνονται με άλλον τρόπο, παύουν να κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και θα μπορούν να αλλάζουν χρήση.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές...

  • Δάση ή δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου θα επιτρέπεται να απαλλοτριώνονται πλέον όχι μόνο υπέρ του δημοσίου αλλά και υπέρ των ιδιωτών για δραστηριότητες «δημοσίου συμφέροντος».

Βαφτίζεται έτσι ως «δημόσιο συμφέρον» σχεδόν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα του κεφαλαίου, που θα ασκείται είτε αυτόνομα, είτε μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Επιπλέον, εκκρεμεί η μελέτη που προκήρυξε η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., που προχωρά με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο στην οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, και η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς του 20% έως και 30% του δασικού πλούτου της χώρας.

Οπως όλα δείχνουν, και για τα δάση έρχονται χειρότερες μέρες... Μόνο αντίβαρο για να μπει φραγμός σε αυτήν την αντιδασική πολιτική είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αντιμετωπίζει τα δάση ως κοινωνικό αγαθό, που αγωνίζεται σταθερά κατά της εμπορευματοποίησής τους, που έκανε όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικές προτάσεις για την προστασία τους. Προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με την πάλη του λαού.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ