Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

(μαζί στους νέους μεγάλους αγώνες)

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ γλυκό πρωινό. Μας βρίσκει στο δρόμο για την κάλπη. Οσο κι αν τα πόδια σου το 'παν πως δε σε κρατάνε, εσύ το πολεμάς και βηματίζεις για το εκλογικό τμήμα. Είναι όλα έτοιμα και από το πρωί άρχισε κιόλας η ψηφοφορία.

ΠΑΝΤΑ τέτοια μέρα έκανα, με το νου βέβαια, αναδρομές στα περασμένα. Στα χαρτιά μου, ένα βιβλιάριο εκλογικό (1946), που τα χρόνια τού έχουν αλλάξει όψη. Το βιβλιάριο αυτό, που έχει καταγράψει τη διαδρομή της ζωής, δεν είναι εκείνο που πρέπει να επιδείξει ο ψηφοφόρος για να μπορέσει να ψηφίσει. Πιο απλουστευμένες σήμερα οι διαδικασίες, ψηφίζεις αν έχεις ταυτότητα ή διαβατήριο.

ΠΑΛΙΑ συνήθεια να ανακατεύω όλο αυτό το παλιό χαρτομάνι για να βάλω στη σειρά γεγονότα και σκέψεις. Η πρώτη αχνή εικόνα που έρχεται, ο ξεσηκωμός που έζησαν στο Μοριά οι σταφιδοπαραγωγοί και των νησιών του Ιονίου. Ηταν τα άγρια κυνηγητά που εξαπόλυσαν και οι αστικές εφημερίδες δημοσίευαν μεγάλα ρεπορτάζ για τα γεγονότα στις σταφιδοπαραγωγικές επαρχίες. Πολλές φορές, τα βράδια με καθήλωναν στο μεγάλο τραπέζι της ταβέρνας, που κουτσόπιναν το ποτήρι τους. Ελεγαν και κανένα τραγούδι της θάλασσας και τότε ζητούσαν από το γραμματικό να διαβάσει τα νέα για τον ξεσηκωμό στους κάμπους.

ΕΚΕΙΝΑ τα διαβάσματα από τις περιγραφές συχνά προκαλούσαν δάκρυα αγανάκτησης. Βρεθήκαμε έτσι δίπλα στους οργανωμένους αγρότες, στους κομμουνιστές και τους νεολαίους τους, τα νιάτα της ΟΚΝΕ, που μας έδειξαν την αδικία και την άγρια εκμετάλλευση που γινόταν στους ξωμάχους. Μάθαμε απλά και καθαρά ποιος παράγει και ποιος καρπώνεται τον πλούτο.

Η ΠΡΩΤΗ γνωριμία με τους αγώνες άνοιγε αργότερα μια σταθερή σχέση με τους αγωνιστές. Αντιφασιστική ατμόσφαιρα.

ΘΑ περάσουν κάμποσα χρόνια. Είναι η μαύρη σελίδα της 4ης Αυγούστου 1936... Η αντίσταση στα σχέδια φασιστικοποίησης της νεολαίας έχει μπει στα σκαριά. Δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια των καθηγητών ξεφύγαμε από το «μάντρωμα».

ΕΙΝΑΙ η ώρα της Κατοχής, η ώρα του ΕΑΜ. Στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΟΚΝΕ) η πρώτη επαφή και σύνδεση με το Κόμμα ύστερα.

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ τόσα άλλα, που τα γνώρισες, τα έγραψες με το κοντύλι σου ο ίδιος. Αστραποβόλησαν όλα γύρω σου και είδες πως το ΚΚΕ είναι κόμμα θυσίας, πως ο λόγος του είναι καθαρά πάλλευκος σαν το χιόνι.

Ο ΛΟΓΟΣ του ακουστός και πάντα στον κόσμο, στους εργαζομένους, με λόγια που ξεδιπλώνουν την αλήθεια. Αυτό έκανε και τώρα και χτες και σήμερα και αύριο. Οι λόγοι που ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο βεβαιώνουν την αλήθεια. Αφήστε κατά μέρος όλους αυτούς που τόσα χρόνια κυβερνούνε. Μαυρίστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ρίξτε την ψήφο με προοπτική. Ψηφίστε ΚΚΕ.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ