Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εφιάλτης για το λαό μια «ισχυρή αυτοδυναμία»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πράσινο φως» για την έναρξη μιας ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων θα δώσει μια ενδεχόμενη «ισχυρή αυτοδυναμία» της ΝΔ από τις σημερινές κάλπες.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι στην αποψινή του δήλωση ο Κ. Καραμανλής θα θεωρήσει την εκλογική νίκη της ΝΔ ως ισχυρή λαϊκή εντολή για να προχωρήσουν πιο γρήγορα και αποφασιστικά οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές. Αλλωστε, γι' αυτό προκήρυξε αυτές τις εκλογές. Για να «νομιμοποιήσει» τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα.

Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η επίθεση αυτή θα εκδηλωθεί με ιδιαίτερη ένταση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο, το αργότερο μέσα στον πρώτο χρόνο, να περάσει το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχει στα συρτάρια: Ασφαλιστικό, εργασιακό, Παιδεία, Υγεία, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κ.ο.κ. Να λοιπόν γιατί η σημερινή ψήφος πρέπει να «πέσει» με το μυαλό στην αυριανή μέρα.

Ακριβώς γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο από τα προεκλογικά μπαλκόνια για το περιεχόμενο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ακριβέστερα, προσπάθησε να δημιουργήσει σύγχυση και να συσκοτίσει τον βαθιά ταξικό και αντιδραστικό χαρακτήρα τους, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και επιστρατεύοντας μεταξύ άλλων τερατώδη ψέματα, όπως ότι οι αλλαγές αυτές «ωφελούν κυρίως τον μέσο πολίτη και ακόμα περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους»!

Στην προεκλογική περίοδο-εξπρές ο πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν, έριξε όλο το «επικοινωνιακό» βάρος να φορέσει φιλολαϊκές μάσκες στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται από κοινού με το ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε να στρέψει το ενδιαφέρον στο δήθεν καλό, το κοινωνικό πρόσωπό της, που όμως είναι το ίδιο αποκρουστικό με το «κανονικό» της. Πυροδότησε την παροχολογία, δηλαδή σήκωσε κουρνιαχτό, γιατί οι ίδιες οι παροχές είναι προσβλητικές και εξευτελιστικές για τα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα στα οποία απευθύνονται. Μοίρασε άφθονες υποσχέσεις και καλλιέργησε φρούδες προσδοκίες για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν μετά τις εκλογές. Προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός επικαλέστηκε την έξοδο της οικονομίας από την επιτήρηση των Βρυξελλών, γεγονός που τάχα επιτρέπει να υλοποιηθούν και όλα εκείνα που ήθελε αλλά δεν μπορούσε τάχα να κάνει για τους οικονομικά ασθενέστερους. Σε όσους «άντεχαν» ακόμα επιστράτευσε τα δύο μεγάλα όπλα: 1. Τη γενναία «αυτοκριτική», του τύπου δε λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά - υπήρχαν λάθη και παραλείψεις(!)... 2. Τα εκβιαστικά διλήμματα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές», «αυτοδυναμία ή αστάθεια»...

Είναι ολοφάνερο ότι η καλά μελετημένη προεκλογική αυτή τακτική εκτός των άλλων απέβλεπε στην επίτευξη δύο στόχων: Πρώτον, να συγκαλύψει την ανυπαρξία οιωνδήποτε θετικών για τα λαϊκά στρώματα μέτρων την προηγούμενη θητεία των τριάμισι χρόνων, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, να βάλει σε «δεύτερο πλάνο» την αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται και να υφαρπάσει τη λαϊκή εντολή.

Είναι αλήθεια ότι ο Κ. Καραμανλής έθεσε το βασικό ζητούμενο των εκλογών, το θέμα των δρομολογημένων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αλλά με τους όρους που αυτός ήθελε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μέσα και από τις προεκλογικές αναφορές, έχουν διαφανεί με σαφήνεια οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της ΕΕ και την πείρα των προηγούμενων χρόνων για το τι σημαίνει «μεταρρύθμιση», είναι πολύ εύκολη η αποκρυπτογράφηση του αληθινού περιεχομένου τους. Ιδού τι έχουν ετοιμάσει για το λαό από τις επόμενες μέρες.

-- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Οι ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι από τις βασικές αποστολές της επόμενης κυβέρνησης. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα υπάρξει - έστω και σε «εθελοντική» βάση -, και μειώσεις στις συντάξεις πολλών εργαζομένων και μείωση εργοδοτικών εισφορών. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Κ. Καραμανλή ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας ή να μειωθούν οι συντάξεις» απλά έριχναν στάχτη στα μάτια. Ακυρώνονταν επίσης από τις δικές του εξαγγελίες για ενοποιήσεις Ταμείων, επανεξέταση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και από τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών στο δημόσιο τομέα. Αυτό που έχει ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα από τη σκοπιά αυτή είναι η ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να ανοίξουμε το θέμα αυτό και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή του».

-- ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: Η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να κινηθεί στο πλαίσιο της «Πράσινης Βίβλου» της ΕΕ, που οδηγεί σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ανατριχίλα προκάλεσε η επαναλαμβανόμενη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι αισθάνεται περήφανος γιατί οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ δεν έχουν πλέον καθεστώς δημόσιου υπαλλήλου. Περηφανεύεται, δηλαδή, γιατί επέβαλε τη μερική απασχόληση και μερική ασφάλιση, θεωρώντας ως ξεπερασμένες και αναχρονιστικές τις σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε άρση της «μονιμότητας» στο στενό δημόσιο τομέα: «Υπάρχουν πολλοί άξιοι που θα μπορούσαν να προσφέρουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα», είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική συνέντευξη, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

-- ΠΑΙΔΕΙΑ: Οι αντιδραστικές αλλαγές θα αγγίξουν το σύνολο της εκπαίδευσης. Η ιδιωτικοποίηση θα επιταχυνθεί και η μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα ελεγχόμενο από τα μονοπώλια θα προχωρήσουν αλματωδώς. Και αυτό ανεξάρτητα από την αναθεώρηση του άρθρου 16, που παραμένει βέβαια στόχος της επόμενης τετραετίας, για τον οποίο ζητείται η βοήθεια του ΠΑΣΟΚ. Τον ίδιο χαρακτήρα θα έχουν και οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στην Πρόνοια.

-- ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Η πεισματική άρνηση του Κ. Καραμανλή να διαψεύσει την αύξηση του ΦΠΑ (ίσως και κατά 2 μονάδες, στο 21% από το 19%) είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης για νέες φορολογικές επιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων και η ταυτόχρονη φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι ολοφάνερο ότι όσο αποδυναμωμένα βγουν το βράδυ από τις κάλπες τα κόμματα του δικομματισμού και αντίστοιχα όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα από αύριο για το λαό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση δε θα πάρει καμία «λευκή επιταγή». Από αύριο θα έχει απέναντί της τους λαϊκούς αγώνες με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ