Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Ψηφίζουμε υποχρεωτικά σήμερα Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οπότε και κλείνουν οι κάλπες. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Θεωρούνται πως έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος όσοι και όσες έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/1989.

Η αναγνώριση των ψηφοφόρων γίνεται με την αστυνομική τους ταυτότητα, ακόμα κι αν είναι «κομμένη» ή το διαβατήριο. Στρατιωτικοί και γενικά όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οσοι έχουν χάσει την ταυτότητά τους, μπορούν να βγάλουν νέα ακόμα και σήμερα. Τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά για το σκοπό αυτό, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Αν για κάποιο λόγο, τα στοιχεία του ψηφοφόρου, όπως αναγράφονται στον εκλογικό κατάλογο, δε συμπίπτουν με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τον δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτότητά τους. Δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση αλλαγής δελτίου ταυτότητας. Οσοι, δηλαδή, εκλογείς έχουν βγάλει νέα ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, ψηφίζουν κανονικά με αυτήν.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, στην οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Ψηφοφόροι που έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο ή κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής, με το οποίο και θα ψηφίζουν. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει την εγγραφή τους σε αυτά.

Τα άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται πάντα κατά προτεραιότητα.

Οι Ελληνες ναυτικοί ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα όπου βρίσκεται το πλοίο την ημέρα των εκλογών με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου.

Με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν και οι κρατούμενοι που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Γυναίκες εκλογείς, που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους ενώ στο δελτίο ταυτότητας αναγράφονται με το πατρικό τους όνομα ή αντίστροφα, καθώς και αυτές που είχαν επίσης εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και στη συνέχεια διαζεύχθηκαν και άλλαξαν το επώνυμό τους χωρίς αντίστοιχη διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο, ψηφίζουν ως εξής: Με αντιπαραβολή των στοιχείων εκλογικού καταλόγου και αστυνομικής ταυτότητας. Αν με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση, τότε θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες και με άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου ή διαζευκτήριο.

Οι Ελληνες του εξωτερικού - πλην των λιποτακτών - που έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, απαλλάσσονται από τον έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης μέχρι και την 7η Οκτώβρη 2007.

Η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί κατά δύο ώρες το ανώτερο, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που δεν έχουν ψηφίσει.

Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, από αυτήν εξαιρούνται: Οσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Οσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό ή δε θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας ή για λόγους υπηρεσιακών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ