Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Επισήμως τα στελέχη του ΣΥΝ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανεπισήμως εκφράζουν προβληματισμό για μια σειρά από ζητήματα που αναδείχτηκαν από την εκλογική αναμέτρηση. Ενα απ' αυτά είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, την οποία η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Το ζήτημα θίχτηκε και κατά τη χτεσινή σύντομη συνεδρίαση της ΠΓ, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΚΠΕ προς το τέλος του μήνα, αν στο μεσοδιάστημα υπάρξουν εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκεπτικισμό, επιπλέον, προκαλεί η μη επίτευξη του στόχου για ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων «μέσα στην αριστερά», καθώς όχι μόνο ανέβηκε το ποσοστό του ΚΚΕ, αλλά και διευρύνθηκε η διαφορά του από τον ΣΥΝ.

Πολλά στελέχη του ΣΥΝ εστιάζουν στην επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι το κρίσιμο στοίχημα τώρα είναι η διαχείριση του ποσοστού που έλαβε το κόμμα τους, θυμίζοντας ότι μεγαλύτερο ποσοστό απ' αυτό είχε λάβει στις εκλογές του 1996 (5,12%) αλλά δεν κατόρθωσε να το διατηρήσει στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004.

Διαφορετικά μηνύματα, πάντως, φαίνεται να έλαβαν αρκετά στελέχη του ΣΥΝ από την κάλπη. Κάποιοι ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα σαν μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι άλλοι, το θεωρούν αναντίστοιχο του μεγέθους της συνεργασίας αυτής, χωρίς να λείπουν κι αυτοί που επιμένουν ότι ο ΣΥΝ θα έπαιρνε αυτό το ποσοστό ακόμα κι αν κατέβαινε μόνος του στις εκλογές. Αρκετοί ακόμα εκτιμούν σαν άστοχη την επιμονή του Αλ. Αλαβάνου να μιλάει για «κύκνειο άσμα του δικομματισμού».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι χαμόγελα ικανοποίησης επικρατούν στην ανανεωτική τάση του ΣΥΝ καθώς τέσσερις από τους βουλευτές στο Λεκανοπέδιο ανήκουν σ' αυτήν (Φιλίνη, Κουβέλης, Παπαγιαννάκης και Λεβέντης). Αντίθετα, τη μάχη των εντυπώσεων φαίνεται να έχασε το «αριστερό ρεύμα» καθώς δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης που έχασε την έδρα από τον Π. Κοροβέση της ΑΚΟΑ.

Χτες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ ο Αλ. Τσίπρας, νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, σε δήλωσή του εκτίμησε ότι από εδώ και στο εξής τις πολιτικές εξελίξεις θα σφραγίζει η δυναμική των κινημάτων και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο και διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «από σήμερα κιόλας θα εργαστούμε για να διευρύνουμε τη μεγάλη συνεργασία της ριζοσπαστικής αριστεράς με το σοσιαλιστικό και τον οικολογικό χώρο».

Ο Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΦΛΑΣ» εκτίμησε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι «πολιτικής ουσίας, προγράμματος, ταυτότητας, απουσίας ριζικής διάκρισης από την πολιτική της δεξιάς» και προανήγγειλε προτάσεις εκ μέρους του ΣΥΝ στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ για συντονισμό δράσης για να μην περάσουν αρνητικές επιλογές που έχει στην κρυφή της ατζέντα η ΝΔ.

Συμπλήρωσε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο εξής οφείλει να αντιμετωπίζει με λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις του ΣΥΝ και ευχήθηκε «μακάρι αυτή η κρίση στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει έναν προβληματισμό που να το κάνει να στραφεί προς καθαρά προοδευτικές θέσεις», αλλά και «μακάρι οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν» ως προς «την αλλαγή του πολιτικού τοπίου και μια αφετηρία ανασύνταξης και αναδιαμόρφωσης των συσχετισμών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο». Και κατέληξε: «Θα τις παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ