Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις»
  • «Οφείλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά», επανέλαβε χτες ο Κ. Καραμανλής, ερμηνεύοντας αυθαίρετα το εκλογικό αποτέλεσμα ως εντολή για την προώθηση των αντιλαϊκών αλλαγών
  • Εικόνα κυριαρχίας και παντοδυναμίας καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου

Να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων είναι αποφασισμένος ο Κ. Καραμανλής, ερμηνεύοντας, αυθαίρετα, το εκλογικό αποτέλεσμα ως σαφή εντολή για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το μήνυμα αυτό θέλησε να επαναλάβει χτες ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. «Εχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης μας ευθύνης. Οφείλουμε στις Ελληνίδες και στους Ελληνες - ό,τι κι αν ψήφισαν - να προχωρήσουμε γρήγορα, να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Αυτή την εντολή μας ανέθεσαν οι πολίτες και αυτή είναι η δέσμευσή μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Παρόλο που δεν επετεύχθη ο στόχος της ισχυρής αυτοδυναμίας, το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα των 152 βουλευτών προκειμένου να περάσει τις ανατροπές των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα. Η κυρίαρχη τάση είναι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις να προωθηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο και αυτή θα είναι η βασική αποστολή της νέας κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Με την ορκωμοσία πιθανότατα αύριο της νέας κυβέρνησης θα επιχειρηθεί να δοθεί η εντύπωση ενός «νέου ξεκινήματος» και να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι τάχα μπορεί να δοθούν «λύσεις» στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα μέσω της ταχείας υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου φιλοτεχνεί την εικόνα μιας «ισχυρής κυβέρνησης» που στηρίζεται τάχα στην κοινωνική πλειοψηφία, αλλά πάνω απ' όλα διαθέτει την πολιτική βούληση «να προχωρήσει μπροστά». Για το σκοπό αυτό επιχειρούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος της λαϊκής αποδοκιμασίας και την πτώση του εκλογικού ποσοστού. «Δεν αλλάζει κάτι σημαντικό» από το αποτέλεσμα των εκλογών, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο γραμματέας της ΚΕ Λ. Ζαγορίτης, ευχαριστώντας τους πολίτες «για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν». Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίοδος χάριτος» και πως η κυβέρνηση «γνωρίζει πού βρίσκεται» και τι θα κάνει το επόμενο διάστημα. «Με τους 152 βουλευτές θα κάνουμε πράγματα τα οποία ίσως δεν μπορέσαμε την πρώτη περίοδο, την πρώτη τετραετία να κάνουμε», σημείωσε με νόημα, ενώ υποστήριξε ότι «η ΝΔ έχει τη συνοχή, την ενότητα, έχει ικανά κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη» για να επιτύχει τους στόχους της.

Περισσότερο σαφής ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Χατζηδάκης δήλωσε (στον «Φλας») ότι «πρέπει να προχωρήσουμε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα», εκτιμώντας ότι «ο πρώτος χρόνος της νέας τετραετίας θα είναι και ο πιο κρίσιμος ίσως, υπό την έννοια ότι κάποιες σημαντικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν νωρίς προκειμένου να φανούν και τα αποτελέσματά τους».

Απατηλή παντοδυναμία

Ωστόσο, παρά την εικόνα παντοδυναμίας που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μέσα σε διάστημα τριάμισι χρόνων έχασε περί τους 370.000 ψηφοφόρους του 2004, ενώ έχει χάσει την «εμπιστοσύνη» πολύ περισσότερων. Επιπλέον, ο ρυθμός, αλλά και το «βάθος» της αντιλαϊκής επίθεσης θα επηρεαστεί τόσο από τους λαϊκούς αγώνες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και από την προοπτική των νέων εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές - καλοκαίρι 2009 και πρόωρες βουλευτικές με αφορμή την προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2010).

Πάντως, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα ξεκινήσει στις 26 του μήνα, ενώ οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναμένονται το επόμενο Σαββατοκύριακο (28 και 29 Σεπτέμβρη). Χτες το μεσημέρι η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύνθεση της νέας Βουλής. Οπως δήλωσε η κ. Μπενάκη, στη νέα Βουλή η ΝΔ θα έχει 152 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 102, το ΚΚΕ 22, ο ΣΥΡΙΖΑ 14 και ο ΛΑΟΣ 10 έδρες.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής ετοιμάζει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό θα είναι η αποφασιστικότητα να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις». Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το βάρος θα σηκώσει το οικονομικό επιτελείο που θα παραμείνει κατά βάση το ίδιο (ο Γ. Αλογοσκούφης στο Οικονομίας, ο Γ. Σουφλιάς στο ΥΠΕΧΩΔΕ). Αβεβαιότητα υπάρχει για την παραμονή του Δ. Σιούφα στο Ανάπτυξης, καθώς φημολογείται ότι θα μετακινηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Αμετακίνητη στο υπουργείο Εξωτερικών φέρεται η Ντ. Μπακογιάννη, στο Εσωτερικών ο Πρ. Παυλόπουλος και στο Αμυνας ο Β. Μεϊμαράκης.

Φυσικά, δε λείπουν οι «έξωθεν» επεμβάσεις. Η Ενωση Επιχειρηματιών Ακτοπλοΐας, για παράδειγμα, εξέδωσε χτες ανακοίνωση με την οποία τάσσεται υπέρ της συνένωσης των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οπως αναφέρει, «η διχοτόμηση των ακτοπλοϊκών θεμάτων με την παροχή "συναρμοδιότητας" σε δύο Υπουργεία, αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι ατελέσφορη και επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ