Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κατάληψη κρατικής κλωστοϋφαντουργίας

ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε μία από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες της Αιγύπτου κατέλαβαν χτες τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ζητώντας αυξήσεις μισθών και καλύτερους όρους εργασίας. Η κατάληψη ακολούθησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που άρχισαν την Κυριακή στην εταιρεία «Μισρ Χελουάν Σπίνινγκ & Γουέβινγκ», που εδρεύει στην περιοχή Μαχάλα αλ Κόιμπρα.

Η οργή των περισσοτέρων των 27.000 εργαζομένων οξύνθηκε όταν, τη Δευτέρα, συνελήφθησαν πέντε από τους εκπροσώπους τους με την κατηγορία της «πρόκλησης απεργίας, φθοράς δημόσιας περιουσίας και παράνομης συγκέντρωσης». Οι εργαζόμενοι ζητούν, επίσης, την απομάκρυνση της διεύθυνσης του εργοστασίου, την οποία κατηγορούν για εξαπάτηση.

Απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο ίδιο εργοστάσιο και πέρυσι το Δεκέμβρη. Τότε, οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει κυβερνητική δέσμευση ότι θα τους καταβληθεί ετήσιο επίδομα ίσο με 45 ημερομίσθια και ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους, υπό την πίεση που είχαν ασκήσει με τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες λειτούργησαν ως σπίθα για σειρά εργατικών κινητοποιήσεων στη χώρα.

Σήμερα, καταγγέλλουν ότι δεν έλαβαν κανένα επίδομα παρά το ότι τα κέρδη της επιχείρησης ξεπέρασαν τα 217 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες. Η έκβαση της κινητοποίησης παραμένει αμφίρροπη καθώς η συνήθης τακτική της αιγυπτιακής κυβέρνησης να καταστέλλει διά της βίας τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαιτίας της μαζικότητας και του αριθμού των απεργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ