Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βαγδάτη - Αγκυρα συντονίζονται κατά ΡΚΚ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Συμφωνία για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ» θα υπογράψουν, σήμερα, στην Αγκυρα, οι υπουργοί Αμυνας Ιράκ - Τουρκίας. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα δίνει το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να επεμβαίνει στο βόρειο Ιράκ για να καταστείλει τη δράση του ΡΚΚ, αφού, πρώτα, θα έχει λάβει σχετική άδεια από την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να ανταλλάσσουν σχετικές πληροφορίες.

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας έπληξαν, χθες, κυρίως πόλεις του βορρά, όπως Σιρκάτ, Τικρίτ, Μοσούλη, αλλά και Βαγδάτη. Συνολικά, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, και τραυματίστηκαν 49. Η αιματηρότερη επίθεση σημειώθηκε στο Σιντζάρ, όπου στόχος φαίνεται να ήταν τοπικός σουνίτης φύλαρχος. Σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννιά, χωρίς να διευκρινίζεται η τύχη του φυλάρχου. Σκοτώθηκε, επίσης, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης. Ενώ διαιωνίζεται η ενδο-κοινοτική βία, ο θρησκευτικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, κάλεσε τους Ιρακινούς να μη γίνουν θύματα της διχαστικής προπαγάνδας και να διατηρήσουν την ενότητά τους.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος από χολέρα, μία μόλις μέρα μετά τις νέες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για ξέσπασμα επιδημίας.

Τέλος, θόρυβο έχει προκαλέσει εντός και εκτός Ιράκ, δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», που βασίζεται στις μαρτυρίες τριών Αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται για «φαλκίδευση στοιχείων και ενοχοποίηση, μετά θάνατον, Ιρακινών».Οι στρατιώτες, που ανήκουν σε επίλεκτο σώμα ελεύθερων σκοπευτών, υποστηρίζουν ότι δεν έδρασαν με προσωπική πρωτοβουλία, αλλά στο πλαίσιο «μυστικού προγράμματος».

Αυτό προέβλεπε να τοποθετούνται εκρηκτικά σε διάφορα σημεία και να αναπτύσσονται πέριξ ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι σκότωναν όποιον Ιρακινό τα εντόπιζε και τα έπαιρνε μαζί του. Στη συνέχεια, τα εκρηκτικά αποδίδονταν στους Ιρακινούς που χαρακτηρίζονταν «τρομοκράτες». Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει κάνει σχόλιο.

Χθες εξάλλου ο δοτός πρόεδρος του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλικι, μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να υπάρξει σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ