Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Πολιτικό έγκλημα» η ανεξαρτησία

Δήλωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--«Το Κοσσυφοπέδιο ποτέ δε θα γίνει ανεξάρτητο... Η μονομερής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του θα συνιστούσε πολιτικό έγκλημα», σημείωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενόψει της πρώτης συνάντησης που θα έχουν οι Σέρβοι αξιωματούχοι με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών την Παρασκευή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Σε άλλο σημείο ο Κοστούνιτσα κάλεσε όλες τις χώρες του ΟΗΕ «συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ» να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να σεβαστούν την εδαφική και κυριαρχική ακεραιότητα της Σερβίας.

Το ίδιο 24ωρο στη Ν. Υόρκη ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς μετά τη συνάντησή του με το γγ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις προχτεσινές δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών περί ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι όταν ενθαρρύνεται η μία πλευρά, τότε μειώνονται οι πιθανότητες για συμβιβασμό... Εντούτοις, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πεποίθηση πως στη συνάντηση της Παρασκευής θα υπάρξει «ευκαιρία για συμβιβαστική λύση».

Αντίθετα, η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών συνέχισε και χτες να αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Βελιγραδίου, υποστηρίζοντας ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους Σέρβους στη Ν. Υόρκη για να προτείνει μία συμφωνία σχέσεων «καλής γειτονίας» και όχι για να ζητήσει απ' τη Σερβία την άδεια για να κηρύξει ανεξαρτησία...

Σήμερα, πάντως, στη Ν. Υόρκη πραγματοποιείται σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της εξαμελούς Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραστούν ο γγ του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια (Χ. Σολάνα) και ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ