Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μεγαλώνει ο πλούτος...

Η είδηση σχετικά με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, που παρουσιάζει κάθε χρόνο το περιοδικό «Φορμπς», πέρασε στα «ψιλά» των ελληνικών εφημερίδων. Αποκτά, όμως, ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτει τα «αγαθά» του καπιταλισμού και της «καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης», την οποία στην Ελλάδα υπηρετούν με ευλαβική συνέπεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Φορμπς», οι περιουσίες των δύο πρώτων της λίστας των 400 πλουσιότερων Αμερικανών, του 51χρονου Μπιλ Γκέιτς (ιδρυτή της «Microsoft») και του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ (77 ετών) αυξήθηκαν μέσα στο 2006 κατά 6 δισ. δολάρια για τον καθένα. Η συνολική περιουσία του πρώτου εκτινάχτηκε πέρσι στα 59 δισ. δολάρια και του δεύτερου στα 52 δισ. δολάρια (από 53 και 46 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, το 2005).

Αυτό είναι το μεγαλείο της μητρόπολης του ιμπεριαλισμού - των ΗΠΑ - και γενικότερα του καπιταλιστικού συστήματος. Τα ίδια συμβαίνουν και σε όλες τις άλλες καπιταλιστικές χώρες. Στο καπιταλιστικό σύστημα, ΟΛΟΙ οι άνθρωποι - στα λόγια - είναι ελεύθεροι και έχουν «ίσες ευκαιρίες» να πλουτίσουν και να γίνουν μεγάλοι και τρανοί. Στην πράξη, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα μεγάλα αφεντικά των πολυεθνικών, που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και στην ουσία ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, θησαυρίζουν από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, βλέποντας τα κέρδη τους να σκαρφαλώνουν κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά. Και, φυσικά, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαών του κόσμου, κάνουν - όπως έκαναν οι Γκέιτς και Μπάφετ - τις σχετικές δωρεές τους σε «φιλανθρωπικά ιδρύματα», που ιδρύθηκαν και ελέγχονται από τους ίδιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ