Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας με μεγαλύτερη αυτή της Κοπεγχάγης, έξω από το Κοινοβούλιο, όπου συμμετείχαν πάνω από 70.000 διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις έγιναν με την ευκαιρία του ανοίγματος της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και την κατάθεση του προϋπολογισμού. Μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση είχε και η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ.

Η χθεσινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς διαδηλώσεων που είχαν γίνει όλο το πρώτο εξάμηνο του 2007, σαν αντίδραση στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, στο πρόγραμμα των αναδιαρθρώσεων που υπογράφτηκε και από το κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας (είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση), με τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις Ποιότητας».

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμα ολόπλευρη επίθεση σε όποια κοινωνική κατάκτηση έχει απομείνει: Ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά σε Παιδεία και Υγεία, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, εφαρμογή ενός προγράμματος τύπου «Καποδίστρια», για να περνούν οι πιο αντιδραστικές αλλαγές μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άμεση κατάργηση κάθε μέτρου πρόνοιας και μεγάλες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η πρωτοβουλία για τις σημερινές διαδηλώσεις ανήκει στα ταξικά σωματεία της χώρας. Ακολούθησαν οι μαθητικές κοινότητες, οι φοιτητές τεχνικών σχολών και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Παρ' όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πλειοψηφίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού να μπει φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις και να περιοριστούν οι εργαζόμενοι στον «κοινωνικό διάλογο», οι διαδηλώσεις είχαν πρωτοφανή συμμετοχή και αγωνιστικό παλμό. Δόθηκε υπόσχεση ότι αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ