Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
«Επιχείρηση αναδίπλωσης» από τη χούντα

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-

Καζάνι που βράζει εξακολουθεί να είναι η Μιανμάρ - Βιρμανία - μετά από δύο βδομάδες κινητοποιήσεων, πολλούς νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες, μεταξύ των διαδηλωτών, που απαιτούν εκδημοκρατισμό της χώρας και ανατροπή της στρατιωτικής χούντας που καταδυναστεύει το λαό. Εκτός λειτουργίας εξακολουθούν να βρίσκονται τα μέσα επικοινωνίας, διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία, προκειμένου να μην υπάρχει διαρροή πληροφοριών και κυρίως εικόνων από το τι συμβαίνει στη χώρα...

Στη Ρανγκούν βρέθηκε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Γκαμπάρι, ο οποίος συναντήθηκε χτες με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, η οποία τελεί υπό κατ' οίκον περιορισμό, επί σειρά ετών, Αούνγκ Σούου Κίι, αλλά και με τον αρχηγό του καθεστώτος, Θαν Σβε. Ο Ι. Γκαμπάρι απέφυγε τόσο να κάνει δηλώσεις, όσο και να ενημερώσει τους διπλωμάτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χούντας, Ου Νιάν Βιν, ισχυρίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «η κατάσταση δε θα είχε χειροτερεύσει εάν οι οπορτουνιστές πολιτικοί δεν είχαν εκμεταλλευτεί την αρχική αντίδραση μιας μικρής ομάδας για την αύξηση της τιμής των καυσίμων», υποστηρίζοντας ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας επέδειξαν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και δεν επενέβησαν επί ένα μήνα». Είναι βέβαια πολύ πιθανόν να έχουν επιδράσει εξωτερικές δυνάμεις, η χούντα εξάλλου στηρίχτηκε στην αναγνώριση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όταν κατέσφαζε χιλιάδες ανθρώπους το 1988 (ανάμεσά τους πολλούς κομμουνιστές). Σήμερα φαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτές θέλουν μια αλλαγή σύμφωνα με τα σημερινά συμφέροντά τους και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς.

Συμπαράσταση στο λαό της Βιρμανίας από την ΠΟΔΝ

Ανακοίνωση για την κατάσταση στη Βιρμανία εξέδωσε και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη βία ενάντια στις ειρηνικές κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τις προηγούμενες βδομάδες η στρατιωτική χούντα απάντησε στις κινητοποιήσεις με χιλιάδες στρατιώτες, που βρέθηκαν στους δρόμους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους. Οι πυροβολισμοί και τα δακρυγόνα έχουν γίνει καθημερινότητα, ενώ τόσο το διαδίκτυο όσο και το σύνολο των επικοινωνιών έχουν διακοπεί. Καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτή τη θλιβερή, απάνθρωπη και βίαιη προσπάθεια να κατασταλούν οι δίκαιες διαμαρτυρίες του βιρμανικού λαού.

Παρά την προσπάθεια της στρατιωτικής χούντας της Βιρμανίας να δημιουργήσει το απόλυτο χάος, προκειμένου να παύσει τις ειρηνικές κινητοποιήσεις, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών έπαιρναν μέρος στις πορείες στους δρόμους».

Παράλληλα απαιτεί «από τη Βιρμανική Στρατιωτική Χούντα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους», εκφράζει αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις, στα πλαίσια της προσπάθειας εκδημοκρατισμού, της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «με την πεποίθηση ότι η αντιιμπεριαλιστική πάλη θα συνεχίσει να αυξάνεται παρά τις αντιδραστικές επιθέσεις και πιέσεις, η ΠΟΔΝ καλεί όλες τις νεολαιίστικες, φοιτητικές και φιλειρηνικές οργανώσεις στον κόσμο και τα ΗΕ να σταθούν δίπλα στο λαό της Βιρμανίας, προσφέροντας κάθε δυνατή υποστήριξη στην ηρωική τους πάλη για ειρήνη και δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ