Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις με φόβητρο τη ... βία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η κινητικότητα για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου καλά κρατεί, ενώ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ετοιμάζουν διάφορα πιθανά σενάρια, με μόνο σίγουρο ότι ενδιαφέρονται για μια σχετική σταθερότητα στο προτεκτοράτο τους, που προωθείται στην περιοχή. Σε σχετική έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαρακτηρίζει «επιφανειακή» την ηρεμία στο Κοσσυφοπέδιο και θεωρεί πιθανή την ανάφλεξη της βίας και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή λόγω της «δυσαρέσκειας» των Κοσσοβάρων Αλβανών για την καθυστέρηση στην επίλυση του καθεστώτος της περιοχής. Εντούτοις παραδέχεται σε επόμενα σημεία: α) Τη συνέχιση των βανδαλισμών σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς των μειονοτήτων, ιδιαίτερα σε μεικτές εθνοτικά περιοχές του προτεκτοράτου. β) Την εξαπόλυση αρκετών επιθέσεων κατά της αστυνομικής δύναμης Κοσσοβάρων Αλβανών από αυτονομιστές του λεγόμενου Αλβανικού Εθνικού Στρατού γ). Τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή των προσφύγων (απ' τις αρχές του χρόνου επέστρεψαν στο Κοσσυφοπέδιο μόλις 1.018, εκ των οποίων μόλις το 30% ήταν Σέρβοι).

Η έκθεση του Μπαν θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 9 και 10 του μήνα. Οι πληροφορίες για το περιεχόμενό της διέρρευσαν χτες από διεθνή πρακτορεία.

Το ίδιο διάστημα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα συναντήθηκε με τον ειδικό συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη, Ερχαρντ Μπούσεκ, στα Τίρανα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Μπάσα δήλωσε ότι «είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη» κάθε αναβολή για τον καθορισμό του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο.

  • «Αντισταθείτε, αντισταθείτε, αντισταθείτε» ήταν το βασικό στίγμα του μηνύματος που είχε στείλει προσωπικά στον τότε πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο την παραμονή της έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών το Μάρτη του '99. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κουβανός ηγέτης σε νεότερο άρθρο του...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ