Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίσκεψη Μπράουν με υποσχέσεις

Ο Μπράουν «χτίζει» το δήθεν φιλειρηνικό του προφίλ στο κατεχόμενο Ιράκ

Associated Press

Ο Μπράουν «χτίζει» το δήθεν φιλειρηνικό του προφίλ στο κατεχόμενο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός πραγματοποίησε, χτες, στο Ιράκ ο Γκόρντον Μπράουν, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μάλικι και τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγό Πετρέους. Ο Μπράουν, πριν μεταβεί στη Βασόρα όπου συναντήθηκε με βρετανικά στρατεύματα, ανήγγειλε την οριστική αποχώρηση 1.000 Βρετανών στρατιωτών μέχρι τα Χριστούγεννα, κίνηση που θα αφήσει στο Ιράκ πλέον 4.500 στρατιώτες, για την τύχη των οποίων θα ληφθούν αποφάσεις «με το νέο έτος».

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα παραδώσουν τον έλεγχο της επαρχίας της Βασόρα (της μόνης περιοχής που ελέγχουν) στα ιρακινά, εντός των επόμενων δύο μηνών. Σχολιάζοντας τις βρετανικές ανακοινώσεις, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι είχε ενημερωθεί και ότι «δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα από τη μείωση των βρετανικών δυνάμεων». Εμμέσως, όμως, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τη διατήρηση της ασφάλειας.

Μισθοφορικός κυνισμός

Την «ορθότερη αντίδραση» είχαν, στις 16 του Σεπτέμβρη, οι μισθοφόροι της «Blackwater» όταν άνοιξαν πυρ σε συνοικία της Βαγδάτης συνοδεύοντας διπλωματική αυτοκινητοπομπή, και σκότωσαν 11 πολίτες, καθώς «δέχτηκαν επίθεση και έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία Αμερικανών διπλωματών». Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας, Ερικ Πρινς, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει (εκ των υστέρων φυσικά) κατά πόσο «βοηθά» τα αμερικανικά στρατεύματα η γενικότερη δράση των μισθοφορικών εταιρειών.

Ο 38χρονος Πρινς, πρώην καταδρομέας υποβρυχίων καταστροφών στον αμερικανικό στρατό, αναφέρθηκε εκτενώς «στην προσφορά» των υπαλλήλων του, και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης νομοθεσίας που θα παραπέμπει στην αμερικανική Δικαιοσύνη και τους μισθοφόρους, οι οποίοι σήμερα ουσιαστικά δε λογοδοτούν πουθενά. Από το 2001 η «Blackwater» έχει λάβει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για διάφορα συμβόλαια και μόνο μεταξύ 2004 και 2006 έχει λάβει 832 εκατομμύρια δολάρια για «συμβόλαια ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ