Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Συζητήσεις για το Σύνταγμα στην Τουρκία

Τη δική του ριζοσπαστική φιλολαϊκή πρόταση θα παρουσιάσει με καμπάνια το ΚΚ Τουρκίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΜΥΡΝΗ.--

Κλιμακώνονται οι συζητήσεις γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαβεβαιώνει, «όσους ανησυχούν», ότι «θα καταρτίσουμε ένα Σύνταγμα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους τους τομείς της κοινωνίας»... Ο Ρ. Ερντογάν μετά και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει περί ενδεχόμενης προσπάθειας επιβολής ενός ισλαμιστικού Συντάγματος, που θα θέτει σε κίνδυνο την κοσμικότητα του κράτους, σημείωσε: «Το Σύνταγμά μας θα καταρτιστεί με τη μέγιστη συναίνεση και ενδεχομένως θα υποβληθεί στο έθνος μας για έγκριση».

Στο μεταξύ, οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπουγιούκανιτ για τους Κούρδους και το αίτημά του να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στο Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας, που εξέλεξε Κούρδους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Αποστάσεις πήρε και ο πρωθυπουργός της χώρας, ενώ προσοχή στο ζήτημα εφιστά και ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού, Χιλμί Οζκιόκ.

Στον αντίποδα η πρόταση λαϊκού Συντάγματος του ΚΚ Τουρκίας

Ενώ η συζήτηση για το Σύνταγμα εστιάζεται στην ελευθερία χρήσης της μαντίλας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ) και το Πατριωτικό Μέτωπο αποφάσισαν να ξεκινήσουν στις 15 του Οκτώβρη καμπάνια με την πρότασή τους για «Λαϊκό Σύνταγμα», ενάντια στην πρόταση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που δε διαφέρει και πολύ, όπως εκτιμούν, από το Σύνταγμα της 12ης Σεπτέμβρη του Εβρέν.

Η πρότασή του θα συζητηθεί πλατιά με την εργατική τάξη, τους αγρότες και τους διανοούμενους. Εχει στο κέντρο της την εργατική τάξη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη δωρεάν κρατική Παιδεία και Υγεία, τη δωρεάν παροχή βασικών αγαθών, την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας και της ανεργίας, ενώ κάνει λόγο για ελεύθερη και προοδευτική Τουρκία.

  • Δύο βομβιστικές επιθέσεις (με έντονα τα σημάδια της προβοκάτσιας) πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί στη Σμύρνη, με έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες και με τις αρχές να αποδίδουν την ευθύνη στο ΡΚΚ. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο της πόλης, στη συνοικία Μπούτζα, ενώ η δεύτερη μπροστά από εμπορικό κατάστημα, στην ίδια περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ