Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο λογαριασμός του προϋπολογισμού

Δυο βδομάδες μετά τις εκλογές, επιβεβαιώθηκε πλήρως ο αντιλαϊκός ταξικός προσανατολισμός της πολιτικής της κυβέρνησης. Με τις προγραμματικές της δηλώσεις και το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2008, αποδεικνύει πως στη δεύτερη τετραετία θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη επιθετικότητα και αποφασιστικότητα, την ίδια και χειρότερη - σε σχέση με την πρώτη τετραετία - αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική, που «παίρνει τα πολλά (με φόρους και άλλα χαράτσια) από τους πολλούς και φτωχούς για να τα ξαναμοιράσει στους λίγους και πάμπλουτους (μεγαλοεπιχειρηματίες - μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοεισοδηματίες) με τη μορφή των σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών, επιχορηγήσεων και άλλων προνομίων».

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργού Οικονομίας και του φιλοκυβερνητικού Τύπου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι με το νέο προϋπολογισμό μειώνονται τα φορολογικά και άλλα βάρη για τους οικονομικά ασθενείς και, παράλληλα, ενισχύονται οι παροχές για τους φτωχούς (χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους ή απόρους), η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα ίδια τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία το 2008, συγκριτικά με φέτος, τα πρόσθετα έσοδα του κράτους (κυρίως από φόρους) θα αγγίξουν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου και άλλες παροχές (ΕΚΑΣ, ενίσχυση συντάξεων ΟΓΑ, επιδόματος ανεργίας, κλπ.) θα περιοριστούν σε μόλις 3 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, για κάθε 1 επιπλέον ευρώ που θα ξοδέψει το κράτος για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, θα παίρνει πίσω από τα λαϊκά νοικοκυριά (μέσω της αύξησης των φόρων στα ακίνητα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις βενζίνες ή της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας) τουλάχιστον 2 ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων! Η φορολεηλασία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, αν - με οποιοδήποτε πρόσχημα - η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, κάτι που δεν το απέκλεισε και ο υπουργός Οικονομίας.

Αν διαιρέσουμε τα 6 δισ. ευρώ πρόσθετων φόρων που προϋπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση το 2008 με τον πληθυσμό της χώρας (περίπου 11 εκατομμύρια κάτοικοι, ή περίπου 3,7 εκατομμύρια τριμελείς οικογένειες), θα διαπιστώσουμε ότι την ερχόμενη χρονιά αναλογούν πρόσθετοι φόροι 550 ευρώ για κάθε Ελληνα ή 1.614 ευρώ για κάθε τριμελή οικογένεια! Εννοείται πως οι απώλειες που θα προκληθούν στην αγοραστική δύναμη των λαϊκών νοικοκυριών θα είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς στις τσουχτερές αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων θα προστεθούν και οι ανατιμήσεις που επιβάλλουν στα είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης τόσο οι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες όσο και οι πρώην ΔΕΚΟ.

Στον επερχόμενο αντιλαϊκό «χειμώνα», που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς με την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, τις τσουχτερές αυξήσεις φόρων, τις ανατιμήσεις σε εισιτήρια, διόδια, τσιγάρα, ποτά και τις μεθοδεύσεις με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι εργαζόμενοι οφείλουν να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τους αγώνες τους, οφείλουν να προετοιμαστούν από τώρα ώστε να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την ανατροπή της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου».


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ