Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεδρίασή του, την Τρίτη 2 Οκτώβρη 2007, ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα με το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της χώρας μας στην έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη περιοχή - μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων.

1. Η προκλητική στάση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 24/8/2007, όπως και η αδιαλλαξία που εκδηλώθηκε στην ίδια συνεδρίαση από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, είναι αποτέλεσμα και συνέχεια της όξυνσης των αντιθέσεων στην περιοχή, που προκλήθηκε από τη διάλυση και διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, εντείνεται σήμερα από τις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σε σχέση με τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

Οι ΗΠΑ επείγονται για τις εξελίξεις, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 2008, όπου προωθούν τη διεύρυνση με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κροατία. Οι πιέσεις θα ενταθούν. Σε αυτές τις συνθήκες, ο εντοπισμός του θέματος στο ζήτημα του ονόματος συνδέεται άμεσα και με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Η παρεμπόδιση καθορισμού των συνόρων, για προφανείς λόγους, μέχρι σήμερα, ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, όπως και η γενικότερη επιχειρούμενη αναθεώρηση των συνόρων κατά παραβίαση προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, οδηγούν σε ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν άμεση σχέση με τους οξύτατους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στο ενεργειακό τόξο της ευρύτερης περιοχής. Εχουν σχέση με τον οξύτατο ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας, την επιδίωξη των ΗΠΑ να απομακρύνουν όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα μεγαλύτερης προσέγγισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης. Τα παραπάνω βρίσκουν έκφραση στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας που περνούν από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Το σκοπό αυτό υπηρετούν και η επέκταση του ΝΑΤΟ, το νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων, καθώς και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας.

2. Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον κόμβο των αντιθέσεων. Η ελληνική αστική τάξη - με τα συμφέροντα της οποίας προσαρμόζεται η πολιτική της ΝΔ - έχει συμφέρον και εναρμονίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας κι έτσι, από τη μια αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες διέλευσης ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από το έδαφος της χώρας, από την άλλη αποτελεί σταθερό και δραστήριο μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα εναντιώνεται στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, και υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς ενάντια στους λαούς της περιοχής, θα αντιμετωπίζει αποφασιστικά την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», θα σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα υπερασπίζεται αποφασιστικά τη λαϊκή κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους, με την αντιμετώπιση της πολιτικής δημιουργίας κρατών - προτεκτοράτων που υπηρετούν πλήρως τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

3. Ο ελληνικός λαός έχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση. Γνωρίζει ότι, εκτός από το ΚΚΕ, όλα τα άλλα κόμματα - στον ένα ή τον άλλο βαθμό - συμφώνησαν στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που προωθούσαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Πολιτική που έφερε: Τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία και δημιούργησε τα ΝΑΤΟικά προτεκτοράτα στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια. Την «ανεξαρτησία» του Μαυροβουνίου από τη Σερβία. Την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ με τη στήριξη της ένοπλης δράσης του αλβανικού στοιχείου από τους ιμπεριαλιστές.

Η κυρίαρχη πολιτική, η οποία υλοποιείται από τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει συναινέσει και προωθήσει όλα τα μέχρι σήμερα αμερικανοΝΑΤΟικά, ευρωενωσιακά σχέδια. Χρησιμοποιεί κατά περίπτωση την ονοματολογία, προκειμένου να αποπροσανατολίσει, να εγκλωβίσει μερίδα του ελληνικού λαού σε δήθεν αδιέξοδα, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει και υπερασπίσει την ιμπεριαλιστική αμφισβήτηση και επαναχάραξη των συνόρων με αίμα στην περιοχή μας. Ανέχεται και υποθάλπει τη χρησιμοποίηση ή την ανακίνηση άλλοτε υπαρκτών, άλλοτε ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, τη διάλυση ομοσπονδιακών κρατών, την ύπαρξη αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στα Βαλκάνια, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη γειτονιά μας.

4. Η αναγνώριση ήδη από 123 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, σε σύνολο 192 χωρών (από τις οποίες 3 είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), της γειτονικής χώρας με το συνταγματικό όνομά της, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης. Οι μέχρι τώρα προτάσεις του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη Νίμιτς ως μεσολαβητή του ΟΗΕ, αντί να οδηγούν σε μια διευθέτηση, κρατούν το ζήτημα ανοιχτό και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η υποκρισία των ΗΠΑ φαίνεται και από το γεγονός ότι, ενώ αναγνώρισε μονομερώς στις 4/11/2004 τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη μεταξύ των δύο χωρών για να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο όνομα, τώρα παρουσιάζονται ως πρεσβευτές «καλής θέλησης», για να βρεθεί μια λύση στο όνομα.

Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα, στη βάση αρχών και ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, υποστήριξε ότι η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική, ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών. Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχτεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, να επιμείνει στη διατήρηση των συνόρων, να μην αποδεχτεί καμιά ενέργεια μονομερούς αναγνώρισης από την ΕΕ.

5. Το ΚΚΕ ακράδαντα πιστεύει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση των λαών, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όσο δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμοί.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, την ελληνική νεολαία, τις φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις του λαού, να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη νέα διεύρυνσή του, ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Καλεί σε επαγρύπνηση και δράση και επισημαίνει ταυτόχρονα ότι παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και επιτακτικά αναγκαίο στην υλοποίησή του ο συνεχής απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική του δικομματισμού, από την πολιτική τόσο του αστικού εθνικισμού όσο και του αστικού κοσμοπολιτισμού, που αποτελούν τις όψεις του ίδιου και του αυτού νομίσματος που πλασάρεται στην κυκλοφορία στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εξαλείφεται πλήρως μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του νέου κόσμου, του σοσιαλισμού.

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Τρίτη 2 Οκτώβρη 2007


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ