Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Υπερασπίζει το πριόνισμα των αιτημάτων για την Παιδεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπου σταθούν κι όπου βρεθούν στελέχη του ΣΥΝ προσπαθούν να αυτοπαρουσιάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως οι κήρυκες του μεγαλειώδους αγώνα φοιτητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μόνο που το ίδιο το κόμμα τους έχει φροντίσει από νωρίς και εξακολουθεί να φροντίζει, με τα αιτήματα που κάθε φορά προβάλλει, να πριονίσει τα ποδάρια του κινήματος, ώστε να μη θίγει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ετσι ο ΣΥΝ εμφανίζεται από τη μια ότι δε θέλει αναθεώρηση του άρθρου 16, από την άλλη θέλει αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων. Από τη μια δε θέλει το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης, από την άλλη θέλει όλα όσα ο νόμος αυτός προτείνει. Ας τα δούμε αυτά συγκεκριμένα:

Για το άρθρο 16

Τη χρονιά που μας πέρασε, ο ΣΥΝ έμπαινε στις κινητοποιήσεις και τα κανάλια φρόντιζαν να υπερπροβάλλουν τη συμβολή του στο φοιτητικό κίνημα. Αναντίστοιχη, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα των περσινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, όπου οι δυνάμεις του δεν είχαν δα και καμιά άνοδο. Ετσι έγινε η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι είναι η καρδιά του αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, φόραγε το κοστούμι του «πρώτου κινηματία» και χάιδευε τα αυτιά των νέων. Είναι ο ίδιος πολιτικός, που ως ευρωβουλευτής του ΣΥΝ πίεζε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να υποχρεωθεί η Ελλάδα να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία 89/48, που αναγνωρίζει τα πτυχία των τρίχρονων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ως ανώτατα πτυχία...

Οπως δήλωνε ο Α. Αλαβάνος στις 29 Αυγούστου 2002, η κυβέρνηση «από τη μια εξασφαλίζει την ελεύθερη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, χωρίς να ασκεί οποιονδήποτε έλεγχο και να θέτει προδιαγραφές όπως θα μπορούσε, από την άλλη εμμένει να μην αναγνωρίζει τους τίτλους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δίνονται σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών»...

Δε συμφωνούσε απλά ο ΣΥΝ με την 89/48. Εκανε και φασαρία για να εφαρμοστεί... Υπερασπίστηκε την αναγνώριση των πτυχίων των διαφόρων κολεγίων ως ισότιμων με τα πτυχία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αρκεί η κυβέρνηση να θέσει προδιαγραφές για τη λειτουργία τους... Πέρσι, μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που επανέφερε την αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ, ο Α. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση (20 Απρίλη 2007) να... αφαιρέσει τις άδειες από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ενημερώνοντας ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν»... Το να ελεγχθούν και να αναγνωριστούν έγινε να κλείσουν για να μη ...χρειαστεί να αναγνωριστούν... Η ευρωπαϊκή νομοθεσία όμως που εξισώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων με τα τρίχρονα μπάτσελορ της κακιάς ώρας να μη θιχτεί...

Για το νόμο - πλαίσιο

Τη στάση του Ιανού κράτησε ο ΣΥΝ και απέναντι στο νόμο -πλαίσιο της κυβέρνησης. Οι θέσεις του ΣΥΝ για την ανώτατη εκπαίδευση, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω 28 τροπολογιών στο νόμο - πλαίσιο, δείχνουν πολιτική τοποθέτηση όχι άρνησης και εναντίωσης στον αντιδραστικό νόμο:

Τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα: Αυτές οι συμφωνίες είναι ο μοχλός ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων. Συντάσσονται ανάμεσα σε κάθε ίδρυμα και το υπουργείο Παιδείας και αφορούν τη χρηματοδότησή του με βάση τους στόχους που θέτει το ίδρυμα και τις επιδόσεις του στην υλοποίησή τους...

Αυτά τα αποδέχεται ο ΣΥΝ, απλά επειδή δεν είναι ...κρατικιστής, ζητάει τα τετραετή συμβόλαια να μη συνάπτονται ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το υπουργείο, αλλά ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας...).

Εσωτερικοί κανονισμοί: Μέσα από τους εσωτερικούς κανονισμούς υιοθετείται το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του Πανεπιστημίου - επιχείρηση, καθορίζεται χωροταξικά το άσυλο, συγκεκριμενοποιείται ο ρόλος των μάνατζερ... Μέσα από τους εσωτερικούς κανονισμούς προχωράει η διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων, προσαρμόζονται τα Πανεπιστήμια στο ιδιωτικοοικονομικό πρότυπο λειτουργίας.

Ο ΣΥΝ αποδέχεται τους εσωτερικούς κανονισμούς και μάλιστα προσθέτει και αρμοδιότητες: Εξειδίκευση κριτηρίων και τρόπων «αξιολόγησης» της ερευνητικής και διδακτικής δραστηριότητας.

Ασυλο: Στο νόμο - πλαίσιο οι χώροι του ασύλου περιορίζονται στους χώρους διδασκαλίας, ενώ αρμόδιο όργανο είναι το πρυτανικό συμβούλιο που αποφασίζει κατά πλειοψηφία (ουσιαστικά αρκούν ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις).

Ο ΣΥΝ χρήζει αρμόδιο όργανο για την απόφαση άρσης του ασύλου σε έκτακτες περιπτώσεις το ίδιο όργανο με τη ΝΔ: Το πρυτανικό συμβούλιο. Με την αίρεση - εκβιασμό στη Σύγκλητο ότι αν εκ των υστέρων διαφωνήσει με την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, το πρυτανικό συμβούλιο παραιτείται... Είναι προφανές βέβαια ότι απόφαση άρσης του ασύλου δεν προκύπτει μια ωραία πρωία και με προγραμματισμένο ραντεβού... Εκτακτες είναι οι περιπτώσεις που προκύπτει ζήτημα ασύλου. Και το πρυτανικό συμβούλιο μπορεί να άρει το άσυλο και μετά ...ας διαφωνήσει η Σύγκλητος!

Φοιτητική μέριμνα: Η φοιτητική μέριμνα με το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης περιορίζεται δραστικά. Στην ίδια λογική και οι θέσεις του ΣΥΝ. Μιλάει υποκριτικά για οικονομική ενίσχυση φοιτητών που «αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή εγγράφονται σε ΑΕΙ εκτός του τόπου οικογενειακής διαμονής, εφόσον δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο φοίτησης». Η δωρεάν σίτιση και στέγαση, η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για όλους τους φοιτητές δεν αποτελούν αίτημα του ΣΥΝ. Αντίθετα, προτείνει - όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - ανταποδοτικές υποτροφίες με μαύρη εργασία. Για τα συγγράμματα διεκδικεί δωρεάν διανομή «ενός συγγράμματος και ενός βοηθήματος ανά μάθημα», τη στιγμή που για πολλά μαθήματα υπάρχουν τρία και τέσσερα συγγράμματα στη διδακτέα ύλη.

Καθηγητές: Για τις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών, οι θέσεις του ΣΥΝ προβλέπουν τη μερική απασχόληση αν το προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός. Και, βέβαια, δε θέλει καθηγητές πλήρους απασχόλησης. Οι καθηγητές μπορούν να απασχολούνται πέραν του πανεπιστημίου και στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αν τους το επιτρέψει η Σύγκλητος... Ακόμα και οι ...συνταξιούχοι μπορούν να «παραδίδουν μεταπτυχιακά μαθήματα και διατηρούν την ιδιότητα του επιβλέποντος καθηγητή».

Αλλωστε, ήταν ακριβώς την περίοδο που οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης κορυφώνονταν, που πλατφόρμα του ΣΥΝ, η «Αριστερά Σήμερα» (ΑΡΣΗ), κινούσε διαδικασίες υπογραφής κειμένων στήριξης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων μαζί με άλλες κινήσεις «πρόθυμων» υποστηρικτών της πολιτικής της κυβέρνησης...

Υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση

Ο ΣΥΝ, με τις θέσεις του για ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, χαϊδεύει μεν τα αυτιά της νεολαίας που ονειρεύεται μια θέση στο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα γκρεμίζει αυτό το όνειρο πετσοκόβοντας μαζί και τις σπουδές. Γιατί προτείνει όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου να μπορούν να γραφτούν σε ένα προπαρασκευαστικό πρώτο έτος - σούπα και εν συνεχεία στο δεύτερο έτος να διαλέξουν σχολή και τμήμα σπουδών. Η κατάταξη στις σχολές θα γίνεται με βάση την επιλογή του φοιτητή και την απόδοσή του στα μαθήματα του πρώτου έτους. Πρακτικά, μεταφέρονται οι εξετάσεις στο προπαρασκευαστικό έτος... Επιπλέον, ο ΣΥΝ τονίζει ότι το προπαρασκευαστικό έτος δε λειτουργεί προσθετικά στο χρόνο σπουδών. Δηλαδή, ένας φοιτητής Νομικής, που μέχρι σήμερα σπουδάζει τέσσερα χρόνια, με την πρόταση του ΣΥΝ σπουδάζει τρία χρόνια στη Νομική, καθώς το πρώτο έτος είναι το κοινό προπαρασκευαστικό... Παίρνει δηλαδή και με τη βούλα ένα τρίχρονο μπάτσελορ...

Η υποβάθμιση των σπουδών και η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Πανεπιστημίων πατάει σε γερά θεμέλια στην ατζέντα του ΣΥΝ. Αυτοτέλεια, συμβόλαια για χρηματοδότηση, «γνώση» που μετριέται σε πιστωτικές μονάδες, «αξιολόγηση» με τα κριτήρια της αγοράς, αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας, ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, ειδικοί λογαριασμοί έρευνας όπου χωράει κάθε είδους χρηματοδότηση δημόσια και ιδιωτική. Τι κι αν αναφέρει στις θέσεις του τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία... Την ίδια στιγμή, με τις ίδιες τις θέσεις και τις προτάσεις του την κατεδαφίζει.

Ο οπορτουνισμός δεν είναι μια ψυχολογική κατάσταση. Είναι ιδεολογική - πολιτική επιλογή και δράση υπονόμευσης του κινήματος και των διεκδικήσεών του σε όφελος του λαού, με σημαντική προσφορά στην αστική διαχείριση.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ