Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Απόφαση για την επισκευή κτιρίων

Τη δωρεάν ανακατασκευή και επισκευή όλων των κτιρίων που έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των φορέων των πυρόπληκτων περιοχών.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει το κενό των καθυστερήσεων που σημειώνεται στην εκτέλεση άλλων αναγκαίων έργων υποδομής, όπως των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών, της λειτουργίας των σχολείων και Κέντρων Υγείας στις πυρόπληκτες περιοχές. Επίσης, δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσει το κίνημα που αναπτύσσεται στις περιοχές αυτές για να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν, αποκρούοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που επιδιώκει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή 2.100 κτιρίων και την επισκευή άλλων 1.500. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (πρόκειται για το ταμείο που ενισχύεται από τους τηλεμαραθώνιους και τις χορηγίες ιδιωτών).

Δικαιούχοι της δωρεάν επιχορήγησης θα είναι όλοι οι ιδιοκτήτες κάθε είδους κτιρίου (πρώτη, δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, στάβλοι, αποθήκες κ.ά.), με προϋπόθεση να μην ήταν εγκαταλειμμένο πριν τις πυρκαγιές. Επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι η επισκευή δε θα γίνει με εργολαβίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση:

  • Για ανακατασκευή κατοικιών η κρατική αρωγή ορίζεται σε 750 ευρώ ανά τ.μ. και αφορά εμβαδό μέχρι 120 τ.μ.
  • Για κτίρια επαγγελματικής χρήσης η δωρεάν επιχορήγηση ανέρχεται σε 350 ευρώ το τ.μ.
  • Για αποθήκες, στάβλους και αγροτικά κτίσματα 200 ευρώ ανά τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ.
  • Για ανακατασκευή αγροτικών κτισμάτων που χρησιμοποιούνται εποχιακά 250 ευρώ.
  • Για ανακατασκευές κτιρίων κάθε χρήσης, εκτός κατοικιών, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα χορηγούνται 600 ευρώ.
  • Για την επισκευή κατοικιών το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής φτάνει μέχρι 450 ευρώ, για τις αποθήκες, στάβλους κλπ. 150 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ