Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Ο «μπουφές» της ακριβοπληρωμένης αμάθειας

Προκήρυξη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας

Σε αγώνα για «πτυχία με αξία! Πτυχία για δουλιά!» η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καλεί μέσα από προκήρυξή της τους φοιτητές μαζί με το λαό να απαντήσουν στην προώθηση του συστήματος πιστωτικών μονάδων, που αποτελεί ευθεία επίθεση στην αξία των σπουδών και σηματοδοτεί την αντικατάσταση της επιστημονικής γνώσης από δεξιότητες και εφήμερες καταρτίσεις.

Το σύστημα των πιστωτικών μονάδων περιλαμβάνεται στο νόμο για την αξιολόγηση και σύμφωνα με αυτό, κάθε μάθημα θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό μονάδων, ενώ μονάδες μπορεί να συγκεντρώσει κανείς και με σεμινάρια, συνέδρια, πρακτική άσκηση κ.λπ. Πτυχίο θα παίρνει κανείς όταν ολοκληρώσει τη ...«συλλογή» του απαραίτητου αριθμού μονάδων ...κατά βούληση.

Η ΠΚΣ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι πρόκειται για αντιδραστική ρύθμιση «που συνδέεται άρρηκτα με τη συνολική προσπάθεια απαξίωσης των σπουδών και της επαγγελματικής και εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων. Εισάγει τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας στις σπουδές με τραγικές συνέπειες», όπως δείχνει και η μέχρι τώρα εμπειρία από χώρες που εφαρμόζονται οι πιστωτικές μονάδες π.χ. (ΗΠΑ). Οπως αναφέρεται και στην προκήρυξη, εκεί «εμφανίζονται φοιτητές με major στα Μαθηματικά και minor στην Ψυχολογία, με major στη Δημιουργική Συγγραφή (Creative Writing) και minor στην Ιστορία της Τέχνης κ.ο.κ. Δημιουργούνται πτυχία με εξαιρετικά ευρύ αντικείμενο (επιλέγοντας άσχετα μεταξύ τους μαθήματα), με εξαιρετικά στενό αντικείμενο (major σε Political Economy of Industrial Societies) ή χωρίς αντικείμενο (major σε Women Studies). Είναι προφανές ότι τέτοια πτυχία δεν έχουν καμία απολύτως επαγγελματική προοπτική. Απλώς σου δίνουν τη δυνατότητα να δώσεις εξετάσεις σε επαγγελματικούς φορείς, δηλαδή αφού πάρεις πτυχίο, να μπεις και εσύ στην ...ουρά!»

«Ακριβοπληρωμένη αμάθεια, μισές σπουδές-"fast food" που δε θα παρέχουν στέρεα και ολόπλευρη επιστημονική γνώση πάνω σε ένα αντικείμενο και πτυχία πιστοποιητικά τύπου ΙΕΚ. Αυτή η κατάσταση που θα αλλάζει από χρόνο σε χρόνο σύμφωνα με τις ορέξεις και τις απαιτήσεις της αγοράς θα την καταστήσει ρυθμιστή και κριτή για το τι θα μαθαίνουμε, ποιος, για πόσο, με τι μισθούς και δικαιώματα θα δουλεύουμε. Και φυσικά η αγορά θέλει να κοστίζουμε όσο γίνεται λιγότερο, να παίρνουμε μισθούς πείνας, να δουλεύουμε ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι, με ωράρια λάστιχο κ.τ.λ.», τονίζει η ΠΚΣ.

Τι λένε οι άλλες δυνάμεις

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των παρατάξεών τους στα πανεπιστήμια, στην προκήρυξή της η ΠΚΣ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ από κοινού προωθούν αυτήν την πολιτική. Συμφωνούν στις γενικές επιδιώξεις αλλά και σε πληθώρα επιμέρους ρυθμίσεων (βλ. πιστωτικές μονάδες). Πίσω από τις διακηρύξεις του καθενός για "ευελιξία" και "κινητικότητα" κρύβεται το εφιαλτικό μέλλον χωρίς δικαιώματα που μας ετοιμάζουν». «Οι παρατάξεις τους μέσα στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ & ΠΑΣΠ, φέρουν σοβαρή ευθύνη γιατί "πρώτες και καλύτερες" έθεσαν ζήτημα περί "ανταγωνιστικών πτυχίων" και "προσαρμογής στην αγορά"! Η ΔΑΠ είναι η παράταξη που εδώ και χρόνια στηρίζει, διαφημίζει και ψηφίζει την ισοπέδωση των πτυχίων μας διοργανώνοντας και η ίδια σεμινάρια και διαλέξεις με εταιρείες και επιχειρηματίες! Και η ΠΑΣΠ είναι η παράταξη που συναινεί σε αυτήν την πολιτική! Ακόμα κι όταν "ψελλίζει" γενικόλογα τρεις αράδες για το νόμο έκτρωμα δεν αναφέρεται σε αυτήν τη ρύθμιση και κρύβει την προέλευση και την αιτία των αντιδραστικών μέτρων για να αθωώσει το ΠΑΣΟΚ!».

Αναφερόμενη στις θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, του ΔΙΚΤΥΟΥ και των ΕΑΑΚ, η ΠΚΣ εκτιμά ότι κρύβουν τη μορφωτική υποβάθμιση των σπουδών και με καίριες θέσεις τους (γενικά πτυχία, γνωστικό αντικείμενο, ελεύθερο πρόγραμμα σπουδών, ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, προκαταρκτικό έτος κ.ά.) αρκούνται στο να «περιγράφουν» αυτήν την υποβάθμιση και τις σπουδές "σούπα"!».

«Καμία ανοχή στην ακριβοπληρωμένη αμάθεια και τα πτυχία πιστοποιητικά! Πτυχία με αξία! Πτυχία για Δουλιά! Οι πιστωτικές μονάδες και οι άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις δε θα περάσουν! Μαζί με το λαό, συγκρουόμαστε με την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν στην υπηρεσία των αναγκών μας!», καταλήγει η προκήρυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ