Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επέστρεψε το «χτικιό» των φτωχών

Οξύ πρόβλημα δημόσιας υγείας, από το οποίο πεθαίνουν ετησίως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αποτελεί πλέον η φυματίωση και στην Ευρώπη. Το «χτικιό» των φτωχών επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, εξαιτίας της φτώχειας, της εγκατάλειψης του αντιφυματικού αγώνα, της κατάρρευσης των υγειονομικών συστημάτων, της μεγάλης μετανάστευσης.

Προχτές, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο Διυπουργικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη φυματίωση, όπου οι υπουργοί της ΕΕ «ολοφύρονταν» γιατί το 2005 αναφέρθηκαν στην ΕΕ περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα φυματίωσης και 66.000 θάνατοι από τη νόσο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε προειδοποιήσει από το 1996 ότι θα υπάρξει έξαρση των λοιμωδών νόσων και συγκεκριμένα της φυματίωσης εξαιτίας της καταστροφής των κρατικών συστημάτων Υγείας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου πριν από τις ανατροπές η φυματίωση είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

«Δεν υπάρχει στη χώρα μας ευτυχώς πρόβλημα», είπε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ομως, το πρόβλημα παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια αυξημένο και στην Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας της αθρόας εισόδου μεταναστών και προσφύγων που τους καταδικάζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες και της ανεπάρκειας των δομών ανίχνευσης των νέων περιπτώσεων της νόσου, ιδίως σε ευαίσθητους πληθυσμούς. Την πενταετία 2000-2004, δηλώθηκαν 3.297 κρούσματα φυματίωσης και το 2005 477 κρούσματα σε Ελληνες και 232 κρούσματα (το 33%) σε αλλοδαπούς. Η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν επιτρέπει εφησυχασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ