Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας ο Ολι Ρεν

«Οσο πιο γρήγορα η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας έναντι της Κύπρου, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στο κοινοτικό δελτίο «EurActiv».

Λίγες εβδομάδες πριν τη δημοσιοποίηση της τακτικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας, ο επίτροπος Ολι Ρεν επισημαίνει ότι η χώρα ξεπέρασε τη συνταγματική κρίση, μετά τη δημοκρατική εκλογή του νέου προέδρου και της νέας κυβέρνησης.

Ο Ολι Ρεν τονίζει ότι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί τόσο ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, όσο και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε διεθνή θέματα, όπως είναι το ζήτημα της Κύπρου. «Είναι γνωστές οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο», ανέφερε ο επίτροπος.

Ακόμη, ο Ολι Ρεν αναγνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελούν προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, ο επίτροπος επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και κυρίως την ανάγκη αναθεώρησης του Αρθρου 301 του ποινικού κώδικα, περί «προσβολής της τουρκικής ταυτότητας». «Η ελευθερία της έκφρασης, αποτελεί την πρώτη και βασική προτεραιότητα, καθώς ενισχύει τη λειτουργία μιας ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας», τονίζει ο Ολι Ρεν.

Επιπλέον, ερωτηθείς για τη «σκεπτικιστική» στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ως προς την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, υπογραμμίζει ότι όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν για την ένταξη της Τουρκίας, η χώρα θα έχει «μεταμορφωθεί». «Η Τουρκία θα προσχωρήσει στην ΕΕ υπό ορισμένες προϋποθέσεις και όταν συμμορφωθεί με τις αρχές και τη νομιμότητα της ΕΕ», διευκρινίζει ο Ολι Ρεν και συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα «μακρύ και δύσκολο ταξίδι».

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η σταδιακή προσχώρηση της Τουρκίας, αλλά και των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, θα βοηθήσει την Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά προκλήσεις όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι κλιματικές αλλαγές, η διασυνοριακή εγκληματικότητα, ο γηράσκων πληθυσμός και ο οικονομικός ανταγωνισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ