Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους!

Μήνυμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940

Στο μήνυμά της για την 67η επέτειο από το «ΟΧΙ» του 1940 η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει:

«67 χρόνια πριν, τον Οκτώβρη του 1940, ο λαός είπε ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του ιταλικού φασισμού. Με έναν ηρωικό αγώνα μπόρεσε να αποκρούσει την εισβολή και να στρέψει σε φυγή τις στρατιωτικές δυνάμεις των Ιταλών, αποδεικνύοντας πως ένας λαός μπορεί να νικάει και να κατακτάει το δίκιο του, φτάνει να θέλει να αγωνιστεί.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σηματοδοτεί την πάλη του λαού μας ενάντια στο φασισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή, με τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση, τη δημιουργία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ.

Ο αγώνας του ελληνικού λαού δεν ήταν μόνο αγώνας για τη δική του πατρίδα. Ηταν και αγώνας που συνέβαλε αποφασιστικά στην πάλη των λαών της Ευρώπης, ιδιαίτερα του Σοβιετικού λαού, ο οποίος διεξήγαγε το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, που κατέληξε στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Νίκη που οδήγησε μια σειρά λαούς να ξεφύγουν από τα νύχια του ιμπεριαλισμού, ακολουθώντας το δικό τους δρόμο ανάπτυξης με ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ικανοποίηση των αναγκών όλου του λαού για Παιδεία, Υγεία, Ασφάλεια, Πολιτισμό και Ειρήνη.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός, η ανθρωπότητα ολόκληρη, βιώνουν την κλιμακούμενη, αχαλίνωτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Καταληστεύεται ο μόχθος και ο πλούτος των λαών. Το ΝΑΤΟ επεκτείνει την ακτίνα δράσης του σε ολόκληρο τον κόσμο και μετατρέπεται και τυπικά σε παγκόσμιο χωροφύλακα και εισβολέα. Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία και προωθεί την ψήφιση της λεγόμενης "μεταρρυθμιστικής συνθήκης", στερώντας στους λαούς το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.

67 χρόνια μετά, η χώρα μας και η περιοχή των Βαλκανίων βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και η ρευστότητα των συνόρων, η προώθηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και νέων χωρών, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πολιτική συναίνεσης των ελληνικών κυβερνήσεων προς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διαμορφώνουν νέες απειλές για νέες πολεμικές συγκρούσεις, στο όνομα της "ειρήνης" και της "ασφάλειας" των λαών.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας γίνεται πιο επιτακτική.

Η τιμή στο λαϊκό ΟΧΙ του 1940 και στην πάλη που ακολούθησε, μεταφράζεται σήμερα σε κάλεσμα να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του. Να αγωνιστεί ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και σ' όλο τον κόσμο.

Η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας και χαιρετίζοντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, καλεί το λαό και τη νεολαία σε συσπείρωση στον αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό αγώνα. Στον αγώνα κατά των σύγχρονων κατακτητών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κατά αυτών που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ΝΑΤΟική βάση, αυτών που με επεμβάσεις και πολέμους προσπαθούν να επιβάλουν την κυριαρχία τους. Εκφράζει, επίσης, την αισιοδοξία πως οι λαοί ενωμένοι θα επιβάλουν το δίκιο τους, αρκεί να το θελήσουν και να δράσουν συντονισμένα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ