Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συντήρηση» στα Ελληνοτουρκικά

«Χαμηλά» στην ατζέντα της Αγκυρας τα Ελληνοτουρκικά

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης επιχειρεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στο περιθώριο της συνόδου του ΟΣΕΠ, που πραγματοποιείται στην Τουρκία, συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και τον ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ελληνίδας υπουργού δε φαίνεται να έχουν «θεαματικά» αποτελέσματα. Η συνάντηση που είχε με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν ολιγόλεπτη και έγινε «στο πόδι», ενώ ο Τούρκος ομόλογός της, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν, υπογράμμισε στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι αυτήν την περίοδο οι προτεραιότητες της Αγκυρας δεν είναι προς τα Ανατολικά. Ωστόσο, κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να οργανωθεί αρμοδίως, σύντομα, μια επίσκεψη του Αλί Μπαμπατζάν στην Αθήνα.

Η διάσκεψη

Με μήνυμα του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ άρχισαν χτες οι εργασίες της 17ης Συνάντησης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου), στο οποίο εκπροσωπεί την Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά το σύντομο μήνυμά του ο Γκιουλ, στη διάρκεια των χαιρετισμών που είχε με έναν-έναν ξεχωριστά τους υπουργούς Εξωτερικών, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη.

Ο Α. Γκιουλ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει τις ευχές του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και εξέφρασε την επιθυμία οι δύο πλευρές να παραμείνουν σε επαφή και να συνεχίσουν τη συνεργασία με σκοπό την εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο μήνυμά του, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία του πνεύματος συνεργασίας που υπάρχει στον ΟΣΕΠ, του μοναδικού περιφερειακού οργανισμού στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει αναταραχή στο Ιράκ, με επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες, όπως τόνισε ο ίδιος.

Ο Γκιουλ είπε ακόμη αναφερόμενος στο Ιράκ ότι «σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, αλλά δε θα ανεχθούμε τη χρήση του εδάφους της από τους τρομοκράτες».

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους της της Ρουμανίας Αντριάν Σιοροϊάνου και της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ