Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πράσινο φως» για Δύναμη Ταχείας Επέμβασης

«Πράσινο φως» για την ολόπλευρη ενίσχυση της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ (NRF), έδωσαν οι υπουργοί Αμυνας, δεσμευόμενοι ότι η κάθε χώρα χωριστά θα συμβάλει, ώστε η «ταξιαρχία του θανάτου» να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αποστολή της.

Στη δεύτερη μέρα της συνόδου στο Νόορντβινκ της Ολλανδίας, οι υπουργοί της ΝΑΤΟικής συμμαχίας επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας που εμπλουτίζει την ικανότητά της να δρα ταχέως και να αναλαμβάνει όλο το φάσμα των αποστολών». Οι υπουργοί συζήτησαν τις «σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας», στις οποίες το ΝΑΤΟ προορίζεται να παρεμβαίνει στο πλαίσιο του νέου ρόλου του ως παγκόσμιου χωροφύλακα, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον ερχόμενο Απρίλη.

Την προηγούμενη ημέρα, συζητήθηκε η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο ΓΓ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής θα ενισχυθούν και από χώρες που μέχρι σήμερα ήταν διστακτικές στο να αποστείλουν στρατεύματα για τη ΝΑΤΟική δύναμη. «Παρατήρησα προσφορές από κράτη, ακόμα και για το νότιο τμήμα του Αφγανιστάν», σχολίασε ο Σέφερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει συμπληρωθεί η απαιτούμενη δύναμη κατά 90%. Εννέα από τις 26 χώρες δήλωσαν συμμετοχή. Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν τον Νοέμβρη από τη Συμμαχία.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Συμμαχίας επισήμαναν ακόμη και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτές για τον αφγανικό στρατό. Οπως έχει επισημάνει το NATO, ο αφγανικός στρατός θα μπορέσει «να σταθεί στα πόδια του» μόνο μετά από πέντε με δέκα χρόνια.

Η Γαλλία δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει δεκάδες εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα νότια της χώρας, όπως ανακοίνωσε και πηγή του γαλλικού υπουργείου Αμυνας. Η Γαλλία διατηρεί περίπου 1.000 οπλίτες στο Αφγανιστάν, στην πλειονότητά τους στην Καμπούλ και στα περίχωρά της, αλλά και σε βάση στο Κανταχάρ, στα νότια. Ομάδα 100 εκπαιδευτών αποστέλλει και η Γερμανία.

Η Σλοβακία θα αποστείλει άλλους 110 στρατιώτες, η Ουγγαρία 150 και η Τσεχία περί τους 200. Αίσθηση προκαλεί ότι η Γεωργία, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα αποστείλει 200 στρατιώτες.

Υπέρμαχος της στήριξης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, εμφανίστηκε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε απολογισμό της μέχρι τώρα περιόδου και να αξιολογήσουμε τι χρειάζεται ακόμη να γίνει, ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγή των δυνάμεων και να λάβουμε σημαντικά οφέλη, σχετικά με την ικανότητα της NRF».

Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, ο Β. Μεϊμαράκης, αφού επισήμανε ότι είναι ένα θέμα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας με εμφανείς επιπτώσεις στην επιχειρησιακή λειτουργία και των δύο Οργανισμών, τόνισε ότι «η Ελλάδα προσδίδει μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ, με σεβασμό στη διαφορετική φύση και την αυτονομία των δύο Οργανισμών». Ως παράδειγμα ανέφερε την ικανοποιητική συνεργασία των δύο Οργανισμών στην επιχείρηση ΑΛΘΕΑ της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας (NATO - Russia Council), ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος για το ΝΑΤΟ και έχει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια στην Ευρωατλαντική περιοχή και πέραν αυτής. «Υποστηρίζουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας με ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου η σημαντική ρωσική εμπειρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί», πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ