Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ 2008
Μπουρλότο από την κρατική υποχρηματοδότηση

Οι ίδιοι που υποχρηματοδοτούν το Ταμείο, επικαλούνται τα «ελλείμματά» του για να δικαιολογήσουν την αντιασφαλιστική επίθεση

Αλλον έναν «ισοσκελισμένο» προϋπολογισμό συζητά αύριο η Διοίκηση του ΙΚΑ, ο οποίος έρχεται και αυτός να επιβεβαιώσει τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, την καθήλωση των συντάξεων και τις αυξημένες δαπάνες για τον κλάδο της ασθένειας. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, το πλεόνασμα το 2008 θα ανέλθει μόλις στα 34 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 28 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος και το έλλειμμα των 207 εκατομμυρίων (-207) ευρώ το 2006.

Η κρατική χρηματοδότηση, που με ευθύνη της κυβέρνησης περιορίστηκε στο 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελεί μόλις το 14,4% των συνολικών εσόδων του ΙΚΑ. Μια συμμετοχή που κάθε χρόνο βαίνει μειούμενη. Με τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας δημιουργούνται οι «προϋποθέσεις» για νέα αντιασφαλιστική επίθεση με πρόφαση τη «βιωσιμότητα» δήθεν των Ταμείων. Ετσι για το 2008 τα έσοδα του ΙΚΑ (εκτός ΕΚΑΣ και ΛΑΦΚΑ, που πρόκειται για μεταβιβαστικές πληρωμές) προϋπολογίζονται να φτάσουν τα 13,142 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συντάξεις του ενός και πλέον εκατομμυρίου συνταξιούχων του Ιδρύματος το 2008 θα κρατηθούν στα ίδια μίζερα επίπεδα, αφού η προβλεπόμενη αύξηση δε θα ξεπερνά το 4%, που σημαίνει ότι η γενική μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί περίπου στα 573 ευρώ. Παρά όμως την καθήλωση των συντάξεων, το ΙΚΑ δεν καταφέρνει να ανακάμψει και για άλλη μια χρονιά δε δημιουργείται κανένα αποθεματικό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα του κλάδου σύνταξης εκτιμάται ότι θα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Ομως η ελλειμματικότητα του κλάδου υγείας που φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ εξαφανίζει στην κυριολεξία το πλεόνασμα αυτό.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο μεγάλος ασθενής του ΙΚΑ είναι ο κλάδος της ασθένειας. Και αυτό γιατί: Η κρατική χρηματοδότηση είναι ένα ολόκληρο «0», ενώ οι δαπάνες στα 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτά, τα 1,844 δισ. ευρώ πάνε για τη φαρμακευτική περίθαλψη, ποσό που αντιστοιχεί στο 44% των δαπανών της υγείας και τα 1,179 δισ. ευρώ στη νοσοκομειακή, που αντιστοιχεί στο 29% των δαπανών του κλάδου. Δηλαδή 3 δισ. ευρώ και πλέον από το ΙΚΑ οδεύουν προς τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών και των νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και των ιδιωτικών κλινικών. Πέραν βεβαίως της δαπάνης που πραγματοποιούν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ