Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ»
Γενικεύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Να δουλεύουν με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου αναγκάζονται οι Ελληνες, παρά τη θέλησή τους, όντας καταδικασμένοι στην εργασιακή αβεβαιότητα και δέσμιοι των εργοδοτών, για την ανανέωση των συμβάσεών τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το 2005, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, στην Ελλάδα «απασχολείται» με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και παρά τη θέλησή του το 10,7% των γυναικών και το 7,3% των ανδρών.

Στην ΕΕ των «25», με συμβάσεις κάτω του εξαμήνου και παρά τη θέλησή τους, απασχολείται το 43% των γυναικών και το 48% των ανδρών. Οι συμβασιούχοι περιορισμένου χρόνου, στη χώρα, φτάνουν το 14,7% για τις γυναίκες και 10,2% για τους άνδρες, ενώ στην ΕΕ των «25» παρατηρείται αύξηση του φαινομένου. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο όχι μόνο η ραγδαία γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της υποαπασχόλησης στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΕ κάθε άλλο παρά επιδιώκει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τέλος, για την Ελλάδα, το 45% των συμβασιούχων είναι νέοι κάτω των 30 χρόνων, ενώ ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος αγγίζει το 60%, με την πλειοψηφία των Ελλήνων συμβασιούχων να εργάζονται στη γεωργία (18%), σε οικιακές εργασίες (13%) και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια (10%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ