Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Στο αυλάκι του «κοινωνικού διαλόγου»

Την ερχόμενη Τρίτη η νέα συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

Στο αυλάκι του «κοινωνικού διαλόγου» μπαίνει για τα καλά η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, καθώς χτες ο υπουργός Απασχόλησης κάλεσε με επιστολές του τους έξι «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΟΚΕ) να συμμετέχουν στη δεύτερη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη 6 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις επιστολές, στη συνεδρίαση θα γίνει «ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων του Α΄ Κύκλου», στον οποίο, «με κοινή συμφωνία, εντάχθηκαν τα θέματα της χρηματοδότησης, της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, της καταπολέμησης του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και της αποτελεσματικής Αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων».

Πρόκειται για τον πρώτο από τους τρεις κύκλους «συζήτησης» που καθορίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση των Επιτροπών στις 18 Οκτώβρη. Ο δεύτερος κύκλος αφορά στην ενοποίηση των ταμείων, στην κάρτα κοινωνικής ασφάλισης και τη μηχανοργάνωση του συστήματος και ο τρίτος την αναθεώρηση των ΒΑΕ, την παράταση του εργάσιμου χρόνου, την εκ νέου αλλαγή του συστήματος απονομής των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και το ύψος των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων.

Οπως διαφάνηκε και από την εναρκτήρια συνεδρίαση των Επιτροπών, το σύνολο των «κοινωνικών εταίρων» είναι πρόθυμο να συνδράμει την κυβέρνηση στα αντιασφαλιστικά της σχέδια μέσα και από τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο». Η κυβέρνηση μάλιστα φρόντισε έγκαιρα να δώσει στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τα προσχήματα που ζητούσε, όπως για παράδειγμα η αναλογιστική μελέτη και η συζήτηση των οικονομικών των Ταμείων. Χτες από την πλευρά της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας το ζήτημα της συμμετοχής παραπέμπονταν στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ την Πέμπτη.

Σε μια προσπάθεια εξάλλου να θολώσει τα νερά, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Γι' αυτό το ζήτημα ο υπουργός Απασχόλησης είχε χτες συνάντηση με τους διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, όπου μπροστά στις τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου, συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο να δίνεται εντός 15 ημερών το 80% της κατώτερης σύνταξης που ισχύει για κάθε Ταμείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ