Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟ»
Λείπουν οι μισοί νοσηλευτές!

Σαν συνέπεια της ραγδαίας εμπορευματοποίησης της Υγείας, τη διετία 2004-2006 αυξήθηκε η «πελατεία» των απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο κατά 929,57%

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Αττικό», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, το υπάρχον προσωπικό να δουλεύει σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, αλλά και να αποτελούν καθεστώς στο νοσοκομείο η ανασφάλιστη εργασία των STAGE και οι 8μηνες συμβάσεις.

Τα προβλήματα αυτά αναδείχτηκαν και κατά τη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Μαυρίκο. Οι κομμουνιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να οργανώσουν την αντίστασή τους για να αποκτήσει το «Αττικό» το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται, για να λειτουργήσει 100%, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Σ. Αποστολόπουλο, ο οποίος, αν και επιχείρησε να παρουσιάσει «το ποτήρι μισογεμάτο», εξαναγκάστηκε σε απολογισμό των δραματικών ελλείψεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τμήματος ημερήσιας νοσηλείας καρκινοπαθών. Το τμήμα έχει δυναμικότητα για να εξυπηρετεί 35 ασθενείς, αλλά εκεί κάνουν τις χημειοθεραπείες τους 120 καρκινοπαθείς! Αυτές οι ελλείψεις «στέλνουν» τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία. Στη διετία 2004 - 2006, αυξήθηκε η «πελατεία» των απογευματινών ιατρείων κατά 929,57%! Το 2004 τα απογευματινά ιατρεία επισκέφτηκαν 1.011 ασθενείς και το 2006 ο αριθμός εκτινάχτηκε στους 10.409 ασθενείς!

Οπως επισήμανε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το σωματείο εργαζομένων, απαιτούνται 1.200 νοσηλευτές, όμως σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο μόλις 600! Αντί των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση «ανακυκλώνει» τις ελλείψεις με 8μηνίτες και εργαζόμενους των STAGE που μέχρι να εκπαιδευτούν φεύγουν. Απ' τα 14 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόλις τέσσερα, εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτές και τεχνολόγους. Κλειστή παραμένει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, παρόλο που στο νοσοκομείο γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 600 παιδιά. Σε υπολειτουργία οδηγούνται και τα εργαστήρια και η αιμοδοσία, γιατί εκτιμάται ότι απαιτούνται 50 τεχνολόγοι, ενώ σήμερα υπηρετούν 17 (οι πέντε απ' τους οποίους έχουν αποσπαστεί σε ερευνητικά προγράμματα).

«Δε συμφωνούμε ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Οι ελλείψεις γεννούν την εντατικοποίηση, οδηγούν σε καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, αφαιρούν το δικαίωμα των ασθενών στην περίθαλψη που δικαιούνται. Για όλα αυτά δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!», τόνισε στους εργαζόμενους εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Μαυρίκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ