Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντισεισμική ... αφασία!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δύο με τρεις φορές περισσότερο κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρές ζημιές σε έναν ενδεχόμενο σεισμό τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα μας πριν από το 1995 (ή έστω προ του 1985). Αυτό τονίστηκε κατά τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Ενίσχυση κτιρίων με σύγχρονα υλικά».

Οπως εξηγήθηκε, τα κτίρια αυτά κινδυνεύουν περισσότερο επειδή: Εχουν σχεδιαστεί για σεισμικές δράσεις, που ανταποκρίνονται χοντρικά στο 50% των αντίστοιχων δράσεων των νέων κτιρίων. Η μόρφωση του φέροντος οργανισμού ακολουθούσε συχνά αρχιτεκτονικές υπερβολές χωρίς όρια, αδιαφορώντας για θέματα κανονικότητας (γεωμετρίας είτε αντοχής) σε επίπεδο ορόφου ή σε επίπεδο κτιρίου. Η διαστασιολόγηση των μελών του φορέα ακολουθούσε διαδικασίες που σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αναθεωρηθεί κ.ά.

«Είναι προφανές - τονίστηκε - ότι ο προβληματισμός για την ενίσχυση των κατασκευών πρέπει να τεθεί έγκαιρα για το σύνολο των κατασκευών που έχουν σχεδιαστεί με παλαιότερους αντισεισμικούς κώδικες και όχι, όπως συνήθως γίνεται, μόνο για τις κατασκευές που έπαθαν ζημιές σε μια συγκεκριμένη περιοχή μετά από έναν ισχυρό σεισμό».

Κι όμως, γι' αυτό το αυτονόητο ζήτημα αντισεισμικής θωράκισης στη χώρα μας - την πιο σεισμογενή της Ευρώπης - οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύουν πρωτοφανή αφασία, με αποτέλεσμα να ζούμε σχεδόν με τη βεβαιότητα ότι μετά από κάποιο σεισμό θα θρηνήσουμε θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ