Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Μαζικά τιμήθηκε ο Κόκκινος Οχτώβρης

Αφίσα της Επανάστασης
Αφίσα της Επανάστασης
Παρά την εικόνα που επιχειρούν να δώσουν πολλά διεθνή ΜΜΕ (για μερικές εκατοντάδες «νοσταλγών») η 90ή επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης τιμήθηκε από χιλιάδες κόσμου χτες στη Μόσχα, (οι διοργανωτές υπολογίζουν 50.000) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και άλλων πατριωτικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι γνωστό ότι το σημερινό καπιταλιστικό καθεστώς θέλει να σβήσει ό,τι θυμίζει τη σοβιετική σοσιαλιστική περίοδο που ξεκίνησε με τον Κόκκινο Οχτώβρη του '17, και γι' αυτό έχει καταργήσει τις επετειακές εκδηλώσεις και έχει προωθήσει τη λεγόμενη «μέρα συμφιλίωσης και μνήμης» που μεταφέρθηκε για τις 4 Νοέμβρη.

Οι χτεσινές εκδηλώσεις στη Μόσχα άρχισαν το απόγευμα με τσουχτερό κρύο, από τη συγκέντρωση στην Πλατεία Πούσκιν, όπου χαιρέτισαν ένας στρατηγός εν αποστρατεία, σήμερα αγροτιστής και μια βιομηχανική εργάτρια και οι δύο υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΡΟ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 2 του Δεκέμβρη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που έκανε εκτενή αναφορά στην προσφορά και τη διαχρονική αξία της Επανάστασης του Οχτώβρη, υπογράμμισε την προσφορά των Λένιν, Στάλιν και τόνισε ότι στην περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης, που συνένωσε διαφορετικούς λαούς, αυτοί έζησαν αρμονικά και είχαν σημαντικές επιτυχίες. Κατέκρινε τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα και κάλεσε το λαό στις εκλογές του Δεκέμβρη να κάνει ένα βήμα για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Χαιρετισμός από το ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε, επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετέχει στις εκδηλώσεις με αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Μπάμπης Αγγουράκης και Ελισαίος Βαγενάς, μέλη της ΚΕ.


Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στα επίκαιρα διδάγματα του Οχτώβρη από τη σκοπιά της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, και αφού υπογράμμισε την ανάγκη της ενιαίας δράσης των ΚΚ στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τόνισε ότι εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες επαναστατικές εφόδους και ότι θα είναι αιώνας της ανασύνταξης και αντεπίθεσης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του κεφαλαίου, μιας καινούριας ανόδου του επαναστατικού κινήματος.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε, επίσης, ο Βόιτεχ Φίλιπ, πρόεδρος του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντικομμουνιστική επίθεση που βιώνουν στη χώρα του και το λαϊκό αγώνα που αναπτύσσεται ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων. Ακόμα, εκ μέρους του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλφιέρο Ντελιπέδρο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκέντρωση, που περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα αστυνομοκρατίας, με ελέγχους από ανιχνευτές μετάλλων και συνοδεία στη συγκέντρωση και την πορεία.

Οι εκπρόσωποι από περίπου 80 Κομμουνιστικά Κόμματα από όλον τον κόσμο πορεύτηκαν μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές επικεφαλής της πορείας, με πανό που έγραφε «Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη» και κατέληξαν στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Στη διαδήλωση συμμετείχαν με τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ νεολαίοι φοιτητές και μεγάλο γκρουπ νέων από το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, αντιπροσωπεία από Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και άλλες αντιιμπεριαλιστικές πατριωτικές οργανώσεις της Ρωσίας και με μπλοκ το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας.

Από τις χθεσινές εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΚΚΡΟ στη Μόσχα
Από τις χθεσινές εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΚΚΡΟ στη Μόσχα
Επίσης, συμβολικό της όλης εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι άνοιξε με τον Υμνο της Σοβιετικής Ενωσης και τελείωσε με αυτόν της Διεθνούς και χιλιάδες πυροτεχνήματα να σκίζουν το μοσχοβίτικο ουρανό και τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Τιμή στον Οκτώβρη και τη Σοβιετική Ενωση», «Ζήτω η χώρα του Λένιν και του Στάλιν».

Εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Οχτωβριανής Επανάστασης πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λευκορωσία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με όσες πληροφορίες ήταν στη διάθεση της εφημερίδας χτες μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Στις 8 και 9 Νοέμβρη ο Ελισαίος Βαγενάς θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ, με παρέμβαση στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνουν στη Μόσχα μαρξιστές επιστήμονες και είναι αφιερωμένο στην πάλη των λαών των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών ενάντια στον καπιταλισμό για το σοσιαλισμό.

Ενδεικτικό γκάλοπ

Χτες, επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα έρευνας της κοινής γνώμης της εταιρείας «Λεβάδα» (με δείγμα 1.600 ηλικιωμένων) όπου παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία: το 31% πιστεύει ότι η Επανάσταση έδωσε σημαντική ώθηση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη (σε αντίθεση με αντίστοιχη έρευνα το 1991 που ήταν 26%), 44% είπαν ότι η επανάσταση άνοιξε νέα εποχή για το ρωσικό λαό, και μόνο 9% τη θεωρεί εθνική καταστροφή.

Επίσης, μόνο 6% εμφανίζεται κάθετα αντίθετο με την υποθετική ερώτηση αν θα ήταν σήμερα αντίθετοι με τους Μπολσεβίκους. Ενώ το υπόλοιπο τηρεί από ουδέτερη μέχρι σχετική ή απόλυτη στάση συνεργασίας και ενεργού στήριξης. Επίσης, οι ερωτώμενοι είναι πιο φιλικά προσκείμενοι στους ηγέτες της επανάστασης από ό,τι στην τσαρική οικογένεια. Ο Λένιν παίρνει 27%, ο Ντερζίνσκι 21%, ο Στάλιν 15% ενώ ο τσάρος Νικόλαος 11%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Λένιν (2010-04-15 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στα 125 χρόνια από τη γέννησή του (2004-12-19 00:00:00.0)
Ενας επιφανής Μπολσεβίκος (2000-12-21 00:00:00.0)
Στα 120 χρόνια από τη γέννηση του Στάλιν (1999-12-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-12-14 00:00:00.0)
Πάντα ζωντανός και επίκαιρος (1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ