Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Απαιτούν ελληνική συμμετοχή στον οικονομικό πόλεμο κατά του Ιράν

«Σε εμένα δεν ήρθε κανένας εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης» να απαιτήσει να κλείσει η ύποπτη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ιρανική τράπεζα «Saderat». «Ισως, όμως, να επισκέφτηκαν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Εξάλλου, τέτοιες επισκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν...».

Με αυτό το τεστ μνήμης επιχείρησε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης να υποβαθμίσει τη νέα ιταμή πρόκληση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία - με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας - επιχειρεί την πλήρη στοίχιση και ενεργητικότερη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στους σχεδιασμούς υπονόμευσης του Ιράν από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Επί της ουσίας, βέβαια, ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, να συμμετάσχει ενεργητικότερα η ελληνική πλευρά στον οικονομικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά του Ιράν. Οι σχετικές απαντήσεις του υπουργού Οικονομίας ήρθαν με αφορμή τα όσα δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα «Το Βήμα» περί συνάντησής του την προηγούμενη Δευτέρα με εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Φρόιντ, συνοδευόμενος από υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, επισκέφτηκε διαδοχικά την προηγούμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της επιτροπής για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος, πρώην εισαγγελέα Γ. Ζορμπά, και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομίας, όπου και άσκησε πιέσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει την ιρανική τράπεζα «Saderat», η οποία έχει γραφείο αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Οπως διέρρευσε από ελληνικής πλευράς, ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε να διενεργηθεί έλεγχος στην ιρανική τράπεζα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μέσω αυτής πραγματοποιούνται συναλλαγές που αποσκοπούν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας... Ο ίδιος ενημέρωσε εξάλλου την ελληνική πλευρά για τα μέτρα που έχει πάρει η αμερικανική κυβέρνηση, για «πάγωμα» των ιρανικών κεφαλαίων, καθώς και για το κλείσιμο των ιρανικών τραπεζών «Saderat», «Mellat» και «Melli» που δραστηριοποιούνταν επί αμερικανικού εδάφους. Παρόμοιο αίτημα υποβλήθηκε και προς όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, αλλά αποδεκτό έγινε μόνο από τη βρετανική κυβέρνηση... Σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Ζορμπάς - τον οποίο ο Αμερικανός εκπρόσωπος επισκέφτηκε για δεύτερη φορά - δεσμεύτηκε να εξετάσει τις καταγγελίες για το αν ...η ιρανική τράπεζα ενέχεται σε δραστηριότητες χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά για το καθεαυτό θέμα της τύχης της «Saderat» παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ