Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΟΑΣΗ Γ. ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τίποτε το νεότερο

Οχυρωμένος πίσω από τον απόρρητο χαρακτήρα της υπόθεσης, ο επικεφαλής της επιτροπής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», Γ. Ζορμπάς, αρνήθηκε χτες στη Βουλή να αποκαλύψει το περιεχόμενο του πορίσματος που συνέταξε για το «αμαρτωλό δομημένο ομόλογο» των 280 εκατομμυρίων ευρώ που φορτώθηκε στο Επικουρικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Γ. Ζορμπάς κλήθηκε να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, αφού η προηγούμενη κλήση του είχε ματαιωθεί λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών στις 16 Σεπτέμβρη.

Σημεία του πορίσματος είχαν διαρρεύσει στον Τύπο και γινόταν λόγος για μίζες που κατέληξαν σε συγκεκριμένο «πολιτικό ταμείο», αλλά χτες ο Γ. Ζορμπάς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το περιεχόμενο του πορίσματος με το επιχείρημα ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και οι σχετικές έρευνες είναι απόρρητες. «Δεν μπορώ να ανακοινώσω μαρτυρικές καταθέσεις που περιέχονται στο πόρισμα» ήταν η απάντησή του σε σχετική ερώτηση.

Οπως είναι γνωστό, το πόρισμα του Γ. Ζορμπά επιστράφηκε στον ίδιο από τον εισαγγελέα εφετών Γ. Κολιοκώστα ως «μη σύννομο», γιατί δεν ήταν απόφαση όλων των μελών της «αρχής», αλλά μόνο του Γ. Ζορμπά κάτι που προκάλεσε την αντίδρασή του. «Δεν είχε την αρμοδιότητα ο εισαγγελέας να κρίνει το σύννομο ή μη του πορίσματος», είπε χτες στη Βουλή και χαρακτήρισε την επιστροφή του πορίσματός του ως «δικονομική αυθαιρεσία του εισαγγελέα Εφετών». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα είπε, «επρόκειτο περί μιας μυστικού χαρακτήρα ποινικής έρευνας και όχι διοικητικής πράξης για να θέλει συλλογική απόφαση της Αρχής». Ο Γ. Ζορμπάς δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται σήμερα το πόρισμά του και είπε ότι ελπίζει αυτό να περιέχεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του «δομημένου ομολόγου». Στο πόρισμα, είπε, δεν υπάρχουν δικές μου προσωπικές κρίσεις, αλλά περιέχονται μαρτυρικές καταθέσεις και διάφορα έγγραφα. Οπως είχε δηλώσει σε προηγούμενη ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών εάν από την έρευνά του προέκυπταν ενδείξεις για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών στην υπόθεση, θα έστελνε το πόρισμα στη Βουλή, με βάση το νόμο «περί ευθύνης υπουργών».

Σε ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, με βάση ποια στοιχεία ξεκίνησε η έρευνά του για ανάλογο ομόλογο που «φορτώθηκε» στο Ταμείο των δημοσιογράφων είπε η έρευνα ξεκίνησε από αναφορές δημοσιογράφων, αλλά και γιατί για την πορεία του συγκεκριμένου ομολόγου ενδιαφέρθηκε η Ελβετική αρχή για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Ανακοίνωσε δε ότι η έρευνα για το ομόλογο του Ταμείου των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβρη.

Ο Γ. Ζορμπάς επιβεβαίωσε ότι γίνεται έρευνα και για ομόλογα άλλων ασφαλιστικών ταμείων, αφού είπε ότι «υπάρχουν στοιχεία που θα εκτιμηθούν για διαχειριστικές πράξεις και άλλων Ταμείων». Ανέφερε ότι πολλές «ξένες αρχές» περιμένουν αίτηση για δικαστική συνδρομή, την οποία όμως δεν μπορεί να ζητήσει ο ίδιος αλλά μόνο οι αρμόδιες ελληνικές δικαστικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ