Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακάλυπτοι απέναντι στο ΕΪΤΖ

Πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά των νέων, που προσβάλλονται από τον ιό

Με τον πιο δραματικό τρόπο, επιβεβαιώνονται οι ανεπάρκειες της πρόληψης του ΕΪΤΖ στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα νέων ανθρώπων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Λοιμώξεων και αποτυπώνουν αυτό που υπολογίζουν οι επιστήμονες: Φέτος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι - τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη είναι η συνέπεια της μη οργανωμένης ανάπτυξης της αγωγής υγείας εκεί που δραστηριοποιείται η νεολαία - όπως, π.χ., είναι τα σχολεία. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ, υπήρξαν μέχρι και απαγορεύσεις σε γιατρούς να κάνουν ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία, με δικαιολογίες ότι αυτό είναι δουλιά των δασκάλων. Για να γίνει, όμως, μια σωστή ενημέρωση, πρέπει να έχουν αναπτυχθεί εκείνες οι δημόσιες δομές - με συνέχεια - που θα εξασφαλίζουν τον συγκεκριμένο ειδικό ενημέρωσης, που θα ενσωματώνεται οργανικά στην εκπαίδευση.

Μια άλλη πλευρά, που αναδείχτηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ήταν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται και στην αντιμετώπιση και φροντίδα των ασθενών και φορέων του ΕΪΤΖ. Ολόκληρες περιοχές, όπως η Θεσσαλία και η Ηπειρος, μένουν σήμερα χωρίς μονάδες λοιμώξεων και οι ασθενείς των περιοχών αυτών πρέπει να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται από εξειδικευμένους γιατρούς. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνο μια μονάδα λοιμώξεων, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Τα στελέχη της ομάδας αυτής φροντίζουν τους ασθενείς σχεδόν όλης της βόρειας Ελλάδας, αφού στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως η μονάδα λοιμώξεων. Αλλά και ολόκληρη η Κρήτη εξυπηρετείται από μια μόνο μονάδα, η οποία λειτουργεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ