Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ «GLAXOSMITHKLINE»
Επένδυση για νέα κέρδη η μείωση προσωπικού

«Εστιασμένη ενέργεια» που θα «συνεισφέρει στη βελτίωση της κερδοφορίας», χαρακτηρίζει τις απολύσεις η εταιρεία

Ενα ακόμα τρανό παράδειγμα ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα των εργαζομένων, με πρώτο αυτό στη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, αποτελεί η περίπτωση της πολυεθνικής φαρμάκου «Glaxosmithkline» (GSK), η οποία έχει δρομολογήσει την απόλυση εργαζομένων. Η εταιρεία βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες επιχειρήσεις που πέρσι συγκέντρωσαν τζίρο της τάξης των 2,75 δισ. ευρώ σε σύνολο 5,1 δισ. ευρώ της αγοράς.

Σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους, η επιχείρηση, αφού πρώτα υπογραμμίζει ότι είναι η 2η μεγαλύτερη σε κύκλο εργασιών εταιρεία του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, αναλύει τις «εστιασμένες ενέργειες» που θα «συνεισφέρουν στη βελτίωση της κερδοφορίας της GSK». Και καταλήγει: «Στο πλαίσιο των παραπάνω, θα αναγκαστούμε να καταργήσουμε κάποιες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός του Νοεμβρίου». Μάλιστα, αναφέρεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια «οι αλλαγές που θα γίνουν να είναι προς όφελος όλων», αφού θα στοχεύουν στην εξασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της GSK στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα: Κερδοφορία και μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Χωρίς απολύσεις, οικονομική ευρωστία και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Φαρμάκου τονίζει μεταξύ άλλων: «Η GSK, στηριζόμενη στην πολιτική των κυβερνήσεων, στους νόμους που ψηφίστηκαν με τη στήριξη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, προχωρά στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμο είδος και με τη μέθοδο των οικειοθελών αποχωρήσεων, τους τρομοκρατεί. Στόχος της είναι να κάνει και απολύσεις, αν χρειαστεί».

Σημειώνει επίσης πως η εταιρεία αυξάνει παραπέρα την εντατικοποίηση της δουλιάς και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικάτο φαρμάκου, να δώσουν μαζί τον αγώνα ώστε να μην περάσει καμιά απόλυση, για επαναπρόσληψη όσων έφυγαν με τις δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και για να μη δουλεύει κανείς ανασφάλιστος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο της εργοδοσίας για λουκέτο (2019-06-19 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα ενάντα στις συνεχείς απολύσεις στην «GLAXO SMITH KLINE» (2018-05-09 00:00:00.0)
Καταγγελία για τους εργολάβους καθαριότητας (2015-08-25 00:00:00.0)
Στο «δρόμο» 50 εργαζόμενοι (2011-12-13 00:00:00.0)
Διώχνουν εργάτες για περισσότερα κέρδη (2010-11-23 00:00:00.0)
Παρηγοριά στον άρρωστο δίνει η κυβέρνηση (2010-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ