Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται ο σημαντικός απεργιακός αγώνας

Οι εργάτες στο εργοστάσιο της Φορντ συνεχίζουν την απεργία
Οι εργάτες στο εργοστάσιο της Φορντ συνεχίζουν την απεργία
Η απεργία των εργατών στο εργοστάσιο της Ford στην πόλη Βσεβολόσκ, που βρίσκεται κοντά στο Λένινγκραντ, συνεχίζεται κι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Κι αυτό όχι μόνο γιατί διεξάγεται λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία (την Κυριακή 2 Δεκέμβρη), αλλά και γιατί οι εργάτες για πρώτη φορά στη Ρωσία αντέχουν σε μια απεργιακή κινητοποίηση πάνω από μια βδομάδα, κόντρα στην αδιαλλαξία της επιχείρησης, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό και τα δικαστήρια.

Η απεργία, που ξεκίνησε στις 20 Νοέμβρη, συνεχίζεται με ένταση και με βασικό αίτημα τις αξιοπρεπείς αμοιβές και την αύξηση του μισθού τους κατά 30%. Το σωματείο απαιτεί μισθό που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των εργατών. Ο μισθός των 550 ευρώ, που παίρνουν είναι ελάχιστος μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης, όταν το «αφεντικό» της Ford έχει βασικό μισθό 666 χιλιάδες δολάρια το μήνα και μόνο τους πρώτους 4 μήνες του 2007 είχε φανερά κέρδη 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την αρχή της απεργίας το εργοστάσιο δεν έβγαλε περίπου 6 χιλιάδες αυτοκίνητα. Στις 28 Νοέμβρη η διεύθυνση της Ford προσπάθησε με τους απεργοσπάστες να βάλει σε κίνηση την αλυσίδα παραγωγής, τουλάχιστον την πρώτη από τις τρεις βάρδιες. Ομως η βασική μάζα των εργαζομένων στηρίζει την απεργία και όπως καταγγέλλει το σωματείο η απεργοσπαστική βάρδια δεν είναι πλήρως καταρτισμένη, η αλυσίδα παραγωγής κινείται κατά 2 φορές πιο αργά και κατασκευάζονται ατελή αυτοκίνητα, που δεν περνούν από τον έλεγχο της ποιότητας, αφού όλη η μπριγάδα του «ποιοτικού ελέγχου» της επιχείρησης συμμετέχει σύσσωμη στην απεργία!

Η διεύθυνση του εργοστασίου συνεχίζει στη γραμμή της αδιαλλαξίας και μάλιστα ένα διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης χτύπησε με το αυτοκίνητό του τον 25χρονο εργάτη Α. Φιλίπποφ, που ήταν στην περιφρούρηση της απεργίας. Ο εργάτης μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ ο Αλεξέι Ετμανοφ, πρόεδρος του σωματείου στο εργοστάσιο της Ford, απηύθυνε χτες κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής Πριμόριε (Απω ρωσική Ανατολή, με έδρα το Βλαδιβοστόκ), στο οποίο τους καλεί να βοηθήσουν την εκλογή του Β. Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΡΟ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Σε ανάλογες εκκλήσεις, υπέρ της επανεκλογής του Β. Τιούλκιν, έχουν προχωρήσει κι άλλα ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους της χώρας.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ