Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA ΑΦΡΙΚΗ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Απειλή δίκης για τον νέο πρόεδρο

ΠΟΛΟΚΓΟΥΕΪΝ.-- Ο Τζέικομπ Ζούμα εξελέγη προχτές νέος (12ος κατά σειρά) πρόεδρος του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) από την πλειοψηφία χιλιάδων συνέδρων. Μετά την εκλογή του, διαβεβαίωσε ότι θα επιχειρήσει να ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στη συμμαχία του κόμματός του με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU), αλλά και ότι θα ακολουθήσει- εάν εκλεγεί και πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στις εκλογές του 2009 - οικονομική πολιτική και λύσεις που θα βρίσκουν σύμφωνες και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Υποστήριξε ότι θα συνεργαστεί αρμονικά με τον συνυποψήφιό του για την προεδρία του ANC, νυν πρόεδρο της χώρας, Τάμπο Μπέκι.

Ωστόσο, πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την εκλογή του, ο γενικός εισαγγελέας Μοκοτέντι Μπτσε δήλωσε ότι είναι πιθανή η παραπομπή του Ζούμα με τις κατηγορίες της διαφθοράς επειδή, όπως είπε, «υπάρχουν αρκετά στοιχεία και αποδείξεις». Ο Ζούμα αντέδρασε, δηλώνοντας ότι «είναι έτοιμος» να απαντήσει εάν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του.

Σε ανακοίνωσή του το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ συγχαίρει την εκλογή του νέου ηγέτη του ANC και του (στελέχους του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ) Γκουέντε Μαντάσε για την εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ANC. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το «Νοτιοαφρικανικό ΚΚ πιστεύει πως η εκλογική ανανέωση στην ηγεσία του ANC συνιστά μία πλατφόρμα για την οικοδόμηση της συμμαχίας μας γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα δράσης. Για πολύ καιρό, οι διασυμμαχικές σχέσεις στιγματίστηκαν από αλληλοκατηγορίες και αντιπαραθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ