Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απαράδεκτη «αναφορά» για την Αμμόχωστο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απαράδεκτο είναι το κείμενο που βρέθηκε να κυκλοφορεί στα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με την κατάσταση στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμόχωστου στην Κύπρο και αποπειράται να «περιγράψει» τα όσα είδαν στην επίσκεψή τους εκεί τα μέλη της ΕΠιτροπής, μετά από κάλεσμα του Δήμου Αμμόχωστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο κειμένου αναφοράς που συντάχθηκε από τη γραμματεία της Επιτροπής και είναι ενδεικτικό της γενικότερης αντιμετώπισης του Κυπριακού από την ΕΕ, γίνονται μία σειρά ατοπήματα, απαράδεκτα και επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει και διάβημα της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών, Ερατώς Μαρκουλλή, στην Ενωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κατοχικός ηγέτης του ψευδοκράτους αναφέρεται ως «πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, πρόεδρος των Τουρκοκυπριακών Αρχών» και «ομόλογος» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υιοθετείται επίσης η άποψη της Αγκυρας, ότι η Αμμόχωστος δεν μπορεί να επιστραφεί πριν από τη λύση του Κυπριακού, ενώ όπως και σε πολλά ακόμα έγγραφα της Ενωσης δεν καταλογίζονται ρητώς ευθύνες στον τουρκικό στρατό κατοχής και στην Τουρκία, που εμποδίζουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Γίνεται τέλος σαφής προσπάθεια διαστρέβλωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για το κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, ώστε να παρουσιαστεί το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων ως η αιτία της διαιώνισης της κατοχής.

Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κείμενο που θα ψηφιστεί και είναι αναφορά περιγραφής της κατάστασης, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα προς την ΕΕ, καταγγέλλοντας την προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο. Η Κύπρια ΥΠΕΞ, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και προχώρησε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ακύρωση της έκθεσης τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς τους Ευρωβουλευτές - μέλη της Επιτροπής αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ