Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Πρόκληση η πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια και το Κόσσοβο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Η επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (τέως Ευρωσυντάγματος) και η ισχύς της το 2009, το ενεργειακό πακέτο και οι κλιματικές αλλαγές, η πολιτική της ΕΕ απέναντι στο Κόσσοβο και η στρατηγική της στα Δυτικά Βαλκάνια, θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο τη Σλοβενική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε την 1/1/2008. Χτες ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, προχώρησε σε «προγραμματικές δηλώσεις» για τους σκοπούς της προεδρίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Το Κόσσοβο και η διευθέτηση του καθεστώτος του, ώστε να μην μείνει εκτός παιχνιδιού η ΕΕ, φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα του 2008, καθώς και η εξασφάλιση της «σταθερότητας» των Δυτικών Βαλκανίων, με το Γ. Γιάνσα να σημειώνει τη «μεγάλη σημασία που έχει για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία αποτελεί το βασικό κίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζοντας ότι «πέντε χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης είναι πλέον καιρός να επιβεβαιωθεί και να σταθεροποιηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών».

Χαρακτήρισε το Κόσσοβο ως μία «από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη σλοβενική προεδρία και θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να επιτευχθεί λύση κοινώς αποδεκτή από όλους».

Παράλληλα ο Σλοβένος πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε πεπεισμένος ότι δε θα υπάρξει νέος πόλεμος στα Βαλκάνια, γιατί τόσο η ΕΕ, όσο και όλος ο κόσμος διδάχθηκαν από τα παθήματα των τελευταίων ετών.

Στο θέμα του Κοσσόβου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ δύσκολο, πολύ ευαίσθητο, πολύ λεπτό, μία μεγάλη πρόκληση» και υποστηρίζοντας ότι «το να αναβάλλουμε την επίλυσή του δεν είναι η καλύτερη μέθοδος».

Αναφερόμενος στην αντεργατική Στρατηγική της Λισαβόνας, ο προεδρεύων της ΕΕ υποστήριξε ότι το Μάρτη θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος για την «ανάπτυξη», με τη φιλοδοξία η ΕΕ να γίνει πρωταγωνίστρια στο ρυθμό της παγκοσμιοποίησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ